fbpx

62402809 nocno nebo

Ako izađete iz kuće i pogledate noćno nebo, moglo bi vam se činiti da se ništa ne mijenja. No to nije tačno.

Znate li koliko se noćno nebo mijenja svake noći? A koliko tokom godina? NASA je objavila video koji prikazuje 12 godina snimki noćnog neba koje prikazuju evoluciju svemirskih objekata kao što su crne rupe i udaljene planete.

Kako bi uspjeli napraviti ovu fascinantnu snimku, u NASA-i su objedinili podatke koje je tokom tog vremena prikupila letjelica Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer ili od milja, NEOWISE.

Naime, ta letjelica svakih šest mjeseci snimi novu kartu koja pokriva cijelo nebo. U NASA-i su uzeli 18 tih velikih karata i stvorili jednu ogromnu kartu koja pokriva cijelo desetljeće.

Ako izađete iz kuće i pogledate noćno nebo, moglo bi vam se činiti da se ništa ne mijenja. No to nije tačno, istaknula je glavna istražiteljica NEOWISE-a, Amy Mainzer. Zvijezde eksplodiraju, asteroidi prolijeću, crne rupe gutaju druge zvijeze. Svemir je veoma aktivno mjesto.

No, većina tih događaja prolazi neprimjećena jer nije vidljiva golim okom. Upravo je zato NEOWISE sa svojim infracrvenim senzorima u prednosti i mogućnosti da snimi takve nevjerojatne snimke.

Osim što je snimka spektakularna za gledanje i običnim građanima, od neizmjerne je vrijednosti astronomima koji se fokusiraju na proučavanje promjena u svemiru tokom određenog vremena.

To je samo još jedan dokaz da su letjelice poput NEOWISE-a i njegovog prethodnika WISE-a, od neprocjenjive važnosti za naučnike i nova naučna otkrića na putu upoznavanja svemira koji nas okružuje.

zimo.dnevnik.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU