fbpx

tasmanski tigar

Foto: Screenshot (YouTube/NFSA Films)

Australijski naučnici vjeruju da su na putu da obnove izumrlu vrstu tasmanijskog tigra i kažu da bi mogli da imaju prvo živo mladunče u narednoj deceniji

Uopšteno se vjeruje da je torbarski tasmanijski tigar, ili pasoglavi vuk, čije je naučno ime Thilacinus, nestao sa australijskog kopna prije dvije hiljade godina. Posljednji poznati primjerak uginuo je 1936. godine u zatočeništvu u zoološkom vrtu Beaumaris u Hobartu u australijskoj ostrvskoj državi Tasmaniji.

Podsjeća na psa, tijelo je dugačko oko metar (bez repa), sivkasto-braon boje sa 12 do 14 crnih poprečnih pruga na leđima. Ženka je na svijet donosila dva do četiri mladunca. Živio je u Australiji, Tasmaniji i Novoj Gvineji.
Endru Pask sa Univerziteta u Melburnu rekao je da će najavljeno partnerstvo između njegove laboratorije za istraživanje integrisane genetske restauracije Thilacinus (TIGRR) i američke kompanije "Colossal Biosciences" omogućiti naučnicima da preduzmu "velike korake ka očuvanju ugroženih torbara u Australiji i preuzmu veliki izazov vraćanja izumrlih vrsta".
 
Revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kompanije "Colossal" biće kombinovane sa radom laboratorije TIGRR na sekvenciranju genoma Thilacinus kako bi se vratio izumrli torbar, navodi se u saopštenju. Napori će takođe biti potpomognuti radom TIGRR-a na identifikaciji torbara sa sličnim DNK kao Thilacinus da bi se dobile žive ćelije.
 
"Sa ovim partnerstvom, sada vjerujem da bismo za deset godina mogli da imamo našu prvu živu bebu tasmanijskog tigra kog su ljudi lovili do istrebljenja prije skoro sto godina", rekao je Pask.
 
 
Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU