fbpx

solarna oluja foto agencije

Značenje riječi "oluja" ne mora da prati crne oblake, jake padavine i grmljavinu. 

Na primjer, solarne oluje mogu da se događaju, a da vi ne vidite ili ne čujete ništa od upravo pomenutih stvari.

Solarna oluja je termin koji se koristi za atmosferske efekte koji se osjećaju na Zemlji usljed određenih događaja koji se dešavaju na Suncu.

Vjerovatno mislite o Suncu kao o sjajnoj svjetlosti koja se nikada ne mijenja.

U stvarnosti, to je nevjerovatno ogromna lopta rastopljenih gasova prepuna fluktuacija.

Solarne oluje nastaju kada Sunce izbacuje ogromnu količinu energije u obliku solarnih baklji.

Ove pojave šalju tok električni nabijenih čestica i magnetnih polja prema zemlji, brzinom od oko 5 miliona kilometara na čas.

Kada solarne oluje udare Zemlju, one često proizvode ono što zovemo "polarna svjetlost" u dijelovima atmosfere u blizini arktičkog kruga. Solarne oluje takođe mogu da poremete satelite i različite oblike elektronskih komunikacija.

Solarne oluje počinju ogromnom eksplozijom na Suncu. Ove eksplozije, koje se nazivaju solarne baklje, mogu biti moćne otprilike kao milijarde nuklearnih bombi.

Solarne baklje obično prati oslobađanje ogromnih tokova naelektrisane plazme, koja putuje veoma brzo. Ovi tokovi se nazivaju izbacivanje koronalne mase i mogu izazvati geomagnetne oluje koje ometaju satelite i električne mreže.

Na primjer, u februaru 2011. godine, ovakav događaj je poremetio radio komunikaciju širom Kine.

Neki stručnjaci vjeruju da bi snažna solarna oluja mogla da izazove 20 puta veću ekonomsku štetu od najgoreg uragana.

Naučnici koji proučavaju solarne oluje otkrili su da učestalost sunčevih baklji prati 11-godišnji solarni ciklus. U vrijeme najveće aktivnosti, može se dogoditi nekoliko solarnih oluja svakog dana, a u mirnijim periodima ih može biti manje od jedne nedjeljno. Naučnici očekuju da će trenutni ciklus Sunčeve aktivnosti dovesti do vrhunca solarnih oluja tokom 2024. Godine, prenosi Smartlife.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU