fbpx

drvo recikliranje

Materijal napravljen od recikliranog drveta je pet puta jači od prirodnog drveta i može se napraviti od bilo kojeg nusproizvoda drveta, uključujući strugotine i piljevinu.

Drvo je izuzetno prilagodljiv materijal, ali milioni tona drveta završavaju na deponiji svake godine. Da bismo izgradili pravu cirkularnu ekonomiju korišteno drvo moramo ponovo upotrebljavati u većim razmjerama.

Orlando Rojas sa University of British Columbia u Kanadi i njegove kolege su izumili proces koji rastvara lignin, komponentu nalik ljepilu unutar zidova biljnih stanica, i izlaže nanovlakna celuloze – sićušna vlakna koja se također nalaze u zidu biljnih stanica. Metoda koristi rastvarač nazvan dimetilacetamid, koji se koristi zajedno sa litijum hloridom.

Kada se dva komada drveta tretirana na ovaj način spoje zajedno, nanovlakna se vežu i stvaraju ono što istraživači nazivaju “zaraslim” komadom drveta. Iako taj komad više ne izgleda kao prirodno drvo, ima bolja mehanička svojstva. Testovi pokazuju da je otporniji na lomljenje od nehrđajućeg čelika ili legura titana.

„Dobivamo mehaničku snagu koja nadmašuje snagu originalnog materijala“, kaže Rojas. “Ovaj proces funkcioniše zato što koristimo inherentna svojstva celuloze – materijala koji se vrlo snažno veže pomoću vodikove veze.”

Ne samo da se drvo tretirano na ovaj način može ponovo koristiti za stvaranje novih objekata, nego se tretman može izvoditi više puta na istim komadima drveta kako bi se produžio njihov radni vijek.

“Ovo je zaista elegantan način zacjeljivanja drveta, korištenjem uobičajenog rastvarača za celulozu, obnavljajući i poboljšavajući mehanička svojstva čudesnog materijala prirode”, kaže Steve Eichhorn sa University of Bristol u UK. „Ovaj pristup je očigledno skalabilan i u tome leži izazov da se ova tehnologija podigne na viši nivo.”

Rojas i njegov tim nisu ispitali koliko bi njihova metoda koštala kada bi se podigla na industrijski nivo, ali sve korištene tehnike su dobro utemeljene. „Postupci koje koristimo ovdje su vrlo uobičajeni u preradi drveta“, kaže Rojas. “Dakle, skalabilnost nije problem.”

Izvor: NewScientist
Prevod: AbrašMEDIA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU