fbpx

svemir2

Naučnici smatraju da je izvjesno da postoji „antiuniverzum” i da u njemu vrijeme teče – unazad.

Nova pretpostavka dolazi od stručnjaka koji proučavaju simetrije u prirodi i kosmosu, a aktuelno istraživanje se odnosi na osnove simetrije u prirodi – od kojih su najznačajniji naboj, paritet i vrijeme.

Kako prenosi Live Science, nova studija koja je nedavno prihvaćena za objavljivanje u časopisu Annals of Phisics sugeriše da postoji kombinovana simetrija za cijeli univerzum.

Kao što istraživanje potvrđuje, rani univerzum je bio toliko ujednačen da vrijeme simetrično protiče unazad i unaprijed.

U radu se tvrdi da način na koji razumijemo svijet i širi univerzum oko nas, krećući se naprijed u vremenu, takođe mora biti proširen tako da uključi verziju „u ogledalu" koja podrazumijeva vrijeme „unazad".

Novo istraživanje bi takođe moglo da pruži dublje razumijevanje tamne materije. Teorija sugeriše da je to nevidljiva čestica koja ima interakcije samo gravitacijom i koja obezbjeđuje uparivanje elektron-neutrina, mion-neutrina i tau-neutrina (subatomskih čestica).

Istraživanje sugeriše da bi uslovi u „univerzumu iz ogledala", gdje vrijeme teče unazad, bili puni ovih uparenih neutrina, koji bi predstavljali tamnu materiju.

Naravno, nikada ne bismo mogli da doživimo vrijeme koje teče unazad, čak i da je definitivno postojalo, ali to je ipak prilično interesantna teorija.

rts.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU