fbpx

munje foto Profimedia

 Foto: Profimedia

Pored toga što su najčešće, bijele munje su i jedne od najjačih i najopasnijih. Otkrivamo vam šta druge boje munja govore o njihovoj opasnosti i karakteristikama.

Munja – prelijepa, ali i opasna pojava koja je od davnina intrigirala čovjeka. Iako može izazvati velike štete na objektima i ubiti ljude i životinje, i dalje smo očarani svaki put kada se pojavi. Munje mogu biti najrazličitijih boja, a to zavisi od nekoliko faktora.

Dok čitate ovaj tekst, na planeti bijesni oko 2.000 oluja sa grmljavinom, a svaka od njih u sekundi proizvodi 200 pražnjenja statičkog elektriciteta, koja se reprezentuju kroz munje i grmljavinu, piše World Atlas.

Šta utiče na boju munje?

Izgled munje zavisi od atmosferskih uslova – prašine, vlažnosti, izmaglice... U trenutku udara u zemlju ili objekat, munja je obično crvene ili narandžaste boje. Najčešća boja koju viđamo je bijela, ali munje mogu biti i žute, plave, ljubičaste, čak i zelene.

Atmosfera je najvažniji faktor koji određuje boju munje, ali bitno je i okruženje i temperatura. Što je temperatura munje viša, a može dostići i 27.760 stepeni celzijusa, to je njena boja bliža kraju spektra.

Poznata nam je izreka "Ljepota je u oku posmatrača", a ona važi i za ljepotu munje. Udaljenost između munje i posmatrača utiče na percepciju boje. To se dešava jer se zraci munje rasipaju tokom svog putovanja zbog prisustva čestica u vazduhu. Zbog toga različiti posmatrači mogu vidjeti istu munju u nekoliko različitih boja.

Šta nam boja munje govori o njoj?

Pored toga što predstavljaju način kojim priroda iskazuje svoju ljepotu, različite boje munja nam pružaju informacije o oluji i vremenskim uslovima. Svi tipovi munja se smatraju opasnim, ali ne u istoj mjeri. Najčešće su bijele munje, a one su i najtoplije i to ukazuje na nisku koncentraciju vlage u atmosferi. Takođe, bijele munje su jedne od najjačih i najopasnijih upravo zbog svoje vreline.

Žute munje se mnogo ređe viđaju. One su hladnije od ostalih i govore nam da je u pitanju suva oluja sa velikom količinom prašine. Ljubičaste i plave munje su najčešće praćene kišom, gradom i ostalim padavinama. Plave munje putuju veoma brzo i udaraju iznenada, stoga se smatraju najopasnijim.

Zelene munje su prava misterija i veoma je teško uočiti ih jer su skrivene unutar oblaka. Jedini fotografski zapis i dokaz njihovog postojanja zabilježen je u Čileu.

nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU