fbpx

Mikroskopske čestice prašine prikupljene iz meteorita koji su pali na Zemlju, starije su i od samog Sunca, otkrili su naučnici.

157621635456e27d16f030b765585660 v4 big

Čestice prašine, poznate i kao presolarne čestice, verovatno potiču od nekih zvezda koje su eksplodirale stotinama miliona godina pre nego što je Sunčev sistem uopšte nastao.

Nova analiza podataka o ovim česticama, pokazala je da je do takve eksplozije došlo pre pet milijardi godina.

Kako bi pronašli poreklo čestica, naučnici su napravili kompjuterske simulacije koje su u obzir uzele sve poznate uslove, a rezultat je da one verovatno potiču od zvezde koja pripada klasi “belih patuljaka” u nekom binarnom sistemu.

Vođa studije, Kristofer Rid, docent fizike na Univerzitetu u Mičigenu, kaže da je na osnovu hemijskih analiza zaključeno da je reč o takozvanoj klasičnoj novoj.

To su zvezdane erupcije koje se događaju u binarnim zvezdanim sistemima, a za razliku od supernovih, eksplozije mogu da se događaju mnogo puta, jer manja zvezda (beli patuljak) konstantno “krade” gorivo od svoje veće partnerke. U slučaju supernove, eksplodira cela zvezda, pa se to dešava samo jednom.

Otkrića su objavljena u časopisu Physical Review Letters.

Izvor: livescience.com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU