fbpx

makaki majmun pixabay

Ženka japanskog majmuna makaki, Jake, izborila se da bude prva alfa ženka koja će predvoditi čopor u posljednjih 70 godina, u rezervatu prirode na ostrvu Kjušu u Japanu.

Devetogodišnja Jake postala je "šef" čopora sa 677 makaki majmuna, nakon što se obračunala sa alfa mužjakom Sancje (31) koji je pet godina bio vođa čopora "Trupa B", piše Gardijan.

Jake je svoj put do vrha započela u aprilu kada je pretukla svoju majku i postala alfa ženka svog čopora u zoološkom vrtu u gradu Oitu. Ovaj potez bi uglavnom bio vrhunac ženkama mjkmuna, ali je Jake odlučila da se sa svojih 10 kilograma baci u bitku među mužjake.
 
Iznenađeni čuvari zoološkog vrta gdje u 70-godišnjoj istoriji nikada nije bilo alfa ženke, izvršili su "test kikirikija" 30. juna, tako što su bacili kikirikije čoporu majmuna i čekali da vide ko će ih prvi pojesti. Sancje se povukao i dao Jakei da prva dođe do poslastica, potvrđujući tako njen alfa status.
 
"Od tada se Jake penje na drveće i trese ga, što je izraz moći i veoma rijetko ponašanje ženki majmuna", rekao je Satosi Kimoto, vodič zoološkog vrta. "Hodala je sa podignutim repom što je takođe veoma rijetko za ženku majmuna", dodao je Kimoto.
 
Takasakiama zoološki vrt, osnovan kao rezervat za majmune 1952. godine, dom je za oko 1.500 makaki majmuna, podjeljenih u "Trupu A" i "Trupu B".
 
Majmuni uglavnom žive u šumovitim planinama u centru rezervata, lutajući slobodno i spuštajući se na niže tlo, kako bi uzeli hranu koju im obezbjeđuju upravnici zoološkog vrta.
 
Makaki majmuni su poznati po agresivnosti, pa se posjetiocima savjetuje da ne gledaju majmune u oči jer oni to tumače kao izazov.
 
Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU