fbpx

psihopattija

Nerijetko psihopatiju i sociopatiju izjednačavamo, međutim između ova dva psihološka stanja postoje važne razlike. Psihopati najčešće imitiraju emocije dok sociopati imaju odlike visoko impulzivnog ponašanja. 

Kod oba stanja zajedničko je nepoštivanje zakona, navika i prava drugih ljudi te neosjećajne krivnje ili žaljenja zbog svojih pogrešnih postupaka. Psihopati i sociopati mogu biti nasilni, iako to nije pravilo za nijedno stanje.

Sociopati

Sociopati su također neorganizirani, impulzivni, promjenjivog raspoloženja i teško mogu održati stalni radni odnos. Izgledaju vrlo uznemireno i njihovi zločini uobičajeno su spontani.

Nerijetko su slabo obrazovani, sele se često budući da se ne mogu dugo zadržati na jednom mjestu.

Psihopati

Suprotno njima, većina psihopata vodi relativno normalan život. Oni manipuliraju ljudima i pokušavaju imitirati emocije koje ne mogu osjećati. Njihovi zločini često su studiozno isplanirani.

Psihopati su dobro obrazovani i sposobni su izgledati poprilično normalno u očima drugih. Neki od njih su toliko dobri manipulatori i njihovo vješto prikrivanje svojih nedostataka rezultira naoko normalnim obiteljskim životom.

Uzrok: Genetika ili okolina?

Postoje određeni dokazi koji nam govore kako se psihopatija nasljeđuje, dakle ona je ponajviše rezultat djelovanja genetike. Za razliku od psihopatije, sociopatija je najčešće prouzrokovana traumama ili zanemarivanjem djeteta u ranom djetinjstvu, odnosno okruženje je primarno zaslužno za nastanak sociopata.

Psihopatija je povezana s psihološkim defektom koji podrazumijeva nerazvijenost dijela mozga zaduženost za impulzivnu kontrolu i emocije. Sociopatija, s druge strane, je najvjerojatnije nastala zbog traume u djetinjstvu i psihološkog ili emocionalnog zanemarivanja. Zbog takvog nastanka sciopatije, te osobe mogu osjećati empatiju u određenim okolnostima. Njihova empatija često se odnosi tek na pojedine ljude i može doći do izražaja samo u rijetkim situacijama.

Opasni po društvo

Smatra se kako je psihopatija najopasnija od svih antisocijalnih psiholoških poremećaja budući da su psihopati emocionalno distancirani od svojih postupaka, bez obzira koliko oni biti zastrašujući. Mnoge ozloglašene ubojice (Ted Bundy, John Wayne Gacy, Dennis Rader…) bili su psihopati. Oni svoje žrtve vide kao objekte koje mogu mučiti i povrjeđivati radi vlastite zabave.

 

PSIHOPATI

SOCIOPATI

Boluju od

Antisocijalnog poremećaja ličnosti (ASPD), nedostatka empatije

Antisocijalnog poremećaja ličnosti (ASPD), visoke impulzivnosti

Porijeklo bolesti

Nasljedstvo (genetika)

Utjecaj okoline (odrastanje)

Predispozicija za nasilje

Varira

Visoka

Impulzivnost

Varira, uglavnom niska

Visoka

Ponašanje

Kontrolirano

Nestalno

Sklonost kriminalu

Postoji

Postoji

Društveni odnosi

Mogu izgledati normalno, ali u njima ne postoji povezanosti s drugima niti empatije.

Mogu suosjećati s bliskim prijateljima ili obitelji, kao i osjećati krivnju ako povrijede bližnje.

 Izvor: Znanost Blog

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU