fbpx

Naučnici su koristili novu tehniku zamrzavanja mozga zeca pri čemu je ostao potpuno očuvan. Ovo istraživanje moglo bi da ima veliki uticaj na budućnost krionike.

146591348356be2d00ef778982596007 v4 big

U svetu naučne fantastike često smo mogli da vidimo kako će ljudi uz pomoć krionike produžiti svoj život ili preživeti daleka putovanja kroz svemir.

Naučnici sada tvrde kako su po prvi put uspeli da zamrznu i odmrznu mozak zeca u gotovo savršenom stanju. Stručnjaci iz grupe 21st Century Medicine koristili su novu tehniku koja je kardiovaskularni sistem u mozgu zeca ispunila hemikalijama koje omogućuju da se ohladi na -135 C. Mozak su prvo natopili glutaraldehidom koji se inače koristi kao konzervans, a potom su u njega dodali kriozaštitnu tekučnost. Tokom tog procesa ćelijske membrane, sinapse i unutarćelijske strukture su ostale netaknute nakon što su uklonili hemikaliju i zagrejali mozak.

- Mozak smo mogli da analiziramo pod elektronskim mikroskopom i videli smo da su sve veze bile netaknute - rekao je Majkl Cerulo iz Fondacije  Brain Preservation za Newsweek . Naučnicima koji su radili na ovom istraživanju fondacija je dodelila nagradu od 26.735 dolara.

Neuronaučnik Kenet Hejvort rekao je kako svaki neuron i sinapsa izgledaju savršeno očuvani, što je velik napredak u odnosu na uobičajene metode u kojima je kod ljudskog mozga dolazilo do dehidracije i raspada veza. Sledeći korak naučnika koji rade na ovom području biće zamrznuti i očuvati mozak velikih sisara, a 21CM je već predao mozak svinje na proučavanje.

Ovo bi istraživanje moglo da ima ogroman uticaj na budućnost krionike i izglede da ćemo nekad u budućnosti moći da vratimo ljude u život. Međutim, nova tehnika omogućiće neuronaučnicima i da analiziraju mozak u nikad više detalja, piše Gizmodo .

Impulsportal/24SATA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU