fbpx

nebo meteori

Hrvatski astronomski savez (HAS) u srijedu je izvijestio da je nedavno u Dalmaciji, na širem području Šibenika, pao meteorit veličine rukometne lopte, koji je u atmosferu Zemlje ušao brzinom 19,7 kilometra u sekundi.

U noći sa 22. na 23. februar (23 sekunde nakon ponoći po lokalnom vremenu), kamere Hrvatske meteorske mreže (Global Meteor Network) snimile su vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od Mjeseca.

Analizom snimaka pokazalo se da je na područje Dalmacije pao meteorit, saopćio je HAS, prenosi Hina.

Tijelo veličine rukometne lopte

Prema prvim rezultatima, koordinator meteorske mreže Damir Šegon je izvijestio da su snimke sa četiri kamere na pozicijama Zadar, Čiovo, Zvjedano selo Mosor i Humac – Općina Jelsa na otoku Hvaru, omogućile izračun putanje, iz kojeg je proizišlo da je tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi te sjajni put počelo na visini od 84 kilometra.

Nakon nešto više od četiri sekunde preleta, meteoroit se ugasio pri brzini nešto manjoj od tri kilometra u sekundi, na visini od 26 kilometara, pri čemu rezultat dinamike u zadnjoj tačci svijetlog leta upućuje na to da je dio meteoroita preživio svijetli let.

Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što uz tipičnu gustoću od 3.300 kilograma po metru kubnom, daje tijelo koje odgovara kugli promjera oko 25 milimetara (nešto poput veličine loptice za stoni tenis ili golf), navode iz HAS-a.

Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa.

Nebeska tijela meteoroiti koja prilikom sraza s atmosferom Zemlje vidimo kao svjetlosnu pojavu meteore, ukoliko su dovoljno velike mase da ne izgore u potpunosti, padnu na površinu Zemlje i tada ih nazivamo meteoridima, ističu iz HAS-a.

Na Zemlju dnevno padne 40 tona materijala

Materijal iz svemira najčešće u potpunosti izgori u Zemljinoj atmosferi.

Na Zemlju iz svemira svakodnevno padne više od 40 tona materijala, koji najčešće u potpunosti izgori u našoj atmosferi, a povremeno se dogodi da neki veći komad “preživi” i stigne do površine Zemlje, kao što je to sada slučaj.

Meteorit je pao u Dalmaciju, na šire područje grada Šibenika.

Preciznije podatke o mjestu pada HAS za sada neće iznositi u javnosti, kako ne bi prouzrokovao “meteorsku groznicu“ i kako bi eventualni nalaz zaštitili za potrebe nauke.

Najavljuju da će u potragu za meteoritom uskoro krenuti organizirana skupina članova hrvatskih astronomskih društava.

Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU