fbpx

Mlečni put možda je već mrtva galaksija, koja je poput zombija i dalje aktivna u svemiru

89614565 620x0

Naša galaktička komšinica Andromeda umrla je pre nekoliko milijardi godina, ali je tek nedavno počela da pokazuje znake propadanja.

Galaksije, izgleda, mogu i da nestanu, odnosno da prestanu da pretvaraju gas u zvezde, a one poput Andromede, umiru sporim tempom tokom više milijardi godina.

Kako i zašto galaksije “zaustavljaju” formiranje zvezda i menjaju morfologiju i oblik, jedno je od najvažnijih pitanja kojima se bave intergalaktički astrofizičari.

Time se bavio i jedan amater koji je “prečešljao” na milione fotografija, kako bi otkrio šta se događa u Mlečnom putu.

Plave = zdrave

Osnovna podela galaksija je na one koje su spiralne i prepune plave svetlosti koja potiče od mladih zvezda kratkog životnog veka i eliptične sa toplim sjajem i drevnim zvezdama male mase.

Međutim, moderna istraživanja pokazala su da postoje i mnoge prelazne varijante, pa tako postoje crvene galaksije koje nemaju eliptičan oblik i “plave” koje nisu spiralne.

Primećene su i galaksije “zelenkaste” nijanse u kojima se proces nastanka novih zvezda polako gasi, ali i dalje traju procesi formiranja onih koje su davno započete.

Takva je i Andromeda, “zombi” galaksija u kojoj se nove zvezde formiraju sve sporije, a proces njenog umiranja verovatno je započet pre više milijardi godna.

Mnogo je teže odrediti šta se dešava u Mlečnom putu, koji je možda takođe u procesu gaenja, ali pošto smo u njemu, ne možemo lako meriti njegova svojstva, kao što je to slučaj sa drugim galaksijama.

Ipak, sasvim je moguće da je i Mlečni put kao i Andromeda, “zombi” galaksija koja je počela da se gasi pre milijardu godina.

(Daily Mail)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU