fbpx

jupiter

Kada Sunce bude zašlo 21. decembra, na dan zimske kratkodnevice, ljudi koji budu pogledali u nebo imaće priliku da vide Jupiter i Saturn bliže jedan drugome nego što ih je iko ko je danas živ mogao vidjeti.

Biće to prvi put da se takav prizor pojavi poslije gotovo 800 godina, prenio je "Indipendent ". Poravnjanje putanja ove dve planete jako se rijetko događaju, jednom na svakih 20 godina, ali ova konjukcija je izuzetno rijetka jer će planete izgledati veoma bliske jedna drugoj, naveo je u saopštenju astronom Patrik Hartigan sa Univerziteta Rajs.
 
Takav prizor posljednji put je bio vidljiv sa Zemlje na noćnom nebu 4. marta 1226. godine, naveo je on. Približavanje dvije planete traje još od ljeta.
 
Kada bude dostigao vrhunac, između 16. decembra i Božića po gregorijanskom kalendaru, razmak između njih će biti manji od širine punog Mjeseca.
 
Tokom večeri 21. decembra oni će izgledati kao jedna dupla planeta, odvojena jedna od druge samo za petinu prečnika punog Mjeseca, rekao je profesor Hartigan.
 
Svi koji budu propustili ovu astronomsku pojavu, imaće priliku da je vide 2080. godine. Poslije toga, neće biti druge prilike do poslije 2400. godine.
 

Autor: Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU