fbpx

mum

Egipatski i španski arheolozi su u egipatskom južnom gradu Luxoru, na istočnoj obali Nila pronašli drveni sanduk u kojem se nalazila mumija stara 1.600 godina koja datira iz 17. dinastije, tačnije perioda 17. faraonske porodice.

Egypt Today piše da je drveni sanduk imao dimenzije 1,75 puta 0,33 metra, a u njemu su bili u lošem mumificiranom stanju posmrtni ostaci 15-godišnje djevojke.

U uhu mumije su pronađene spiralne bakarne naušnice, na rukama dva prstena od kojih je jedan izrađen od kostiju, a drugi je na sebi imao plave staklene perle povezane žicom na metalnoj podlozi.

U jednodijelnom javorovom sanduku pronađene su i četiri ogrlice izrađene od dragog kamenja različitih boja.

Osim toga, u platnene zavoje bio je umotan i srveni ushabti. Riječ je o figurici i zavoju koji je su na sebi imali hijeratski tekst koji otkriva identitet vlasnika.

Pronađen je i par kožnih sandala koje su i poticale iz 17. dinastije te su bile crvene s različitim motivima na njima koji zapravo prikazuju boga Besu, božicu Tawaret, nekoliko mačaka, ibex i rozetu. Sandale stare 3.600 godina pronađene su u dobro očuivanom stanju. Po dekoraciji i veličini sandala zaključuje se da su pripadale ženi.

Mumija je u sanduku bila položena na desnu stranu, a arheolozi su tokom istraživanja pronašli i kapelu koja je napravljena od blata i cigle, ali i nešto od pogrebne opreme.

Također, pronađen je i mali kovčeg koji se nalazio suprotno od kapele koji je također napravljen od blata i cigle te je još zatvoren i zavezan žicom.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU