fbpx

Planeta Zemlja

U posljednjih 30 dana zbog pandemije covida-19 svjedočimo istorijskim promjenama u svakodnevnom načinu života mnogih Evropljana. Velik broj gradova nalazi se u svojevrsnoj karanteni, obustavljen je javni promet, a rade samo ljekarne i prehrambene trgovine.

Naučnici koji proučavaju dubinska kretanja i signale izvijestili su o padu seizmičkog šuma, odnosno vibracija u kori planeta, a što bi mogla biti posljedica prekida prometnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti, piše Nature.

Promet utječe na pomicanja Zemljine kore

Thomas Lecocq, seizmolog Kraljevskog opservatorija Belgije, rekao je da se ovakav pad seizmičke buke obično događa samo nakratko oko Božića. Naime, vibracije koje proizvode vozila u pokretu i neprekinut rad industrijskih strojeva uzrokuju manja pomicanja Zemljine kore isto kao i prirodni događaji poput potresa. Iako su učinci pojedinačnih izvora mali, zajedno stvaraju jači pozadinski šum zbog čega seizmolozi teže otkrivaju druge signale koji se javljaju u istoj frekvenciji.

Lecocq je objasnio kako podaci sa seizmometra na opservatoriju pokazuju da su mjere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa u Bruxellesu uzrokovale pad seizmičke buke za oko jednu trećinu. Mjere koje spominje uključuju zatvaranje škola, restorana i drugih javnih prostora od 14. marta i zabranu svih putovanja od 18. ožujka.

Seizmometri postali osjetljiviji

Zbog privremenog pada seizmičkog šuma uzrokovanog ljudskim djelatnostima, belgijski opservatorij može bolje otkrivati ostale valove u istoj frekvencijskoj zoni kao i šum koji stvara promet. Površinski seizmometar sada je gotovo podjednako osjetljiv na sitne potrese i eksplozije kamenoloma kao i detektor koji se nalazi na dubini od 100 metara te može bolje i brže utvrditi lokacije novonastalih potresa.

Belgijski seizmolozi nisu bili jedini koji su primijetili učinak karantena na koru našeg planeta. Celeste Labedz, studentica geofizike na Sveučilištu California Institute of Technology, napisala je da je sličan pad šuma zabilježila i stanica u Los Angelesu.

"Pad je stvarno značajan", rekla je.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU