fbpx

20191213202105 573631

Na spisak opisanih biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji u toku 2019. godine dodata je ukupno 71 vrsta.

Naučnici su ih pronašli u nekim najudaljenijim regionima planete Zemlje, na pet kontinenata i tri okeana.

Lista novoopisanih vrsta uključuje 17 vrsta riba, osam vrsta biljaka, šest morskih puževa, pet paukova, četiri vrsta jegulja, tri vrste mrava, dvije vrste raža, isto toliko osa, mahovina, korala i guštera.

Naučnici su plivali i ronili po najdubljim okeanima, tragali kroz pustinje i šume u potrazi za nikad viđenim, odnosno do sada neopisanim životnim oblicima.

Među novim vrstama je i riba nazvana vakanda, pronađena u staništu koje je 60 metara ispod površine okeana pored obale Tanzanije, kao i pauk koji nastanjuje hrvatske pećine.

U godini koja je za nama pronađena je i biljka bijelih cvjetova koja je dobila ima trembleia altoparaisensis. Mijenjajući često stanište, ova biljka je dugo bila nedosupna istraživačima za analizu i opis.

Među novootkrivenim ribama je i riba s mačjim očima, opasani gušter lociran u Angoli, jarkožuti koral koji nastanjuje priobalje Kalifornije, bodljikavi morski puž, pauk iz pustinje u Meksiku Čihuahuan...

(rts.rs)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU