fbpx

Naučnici su otkrili dve mreže gena koje određuju hoće li neko biti inteligentan ili prosečno pametan.

1493145204567ba43572387187404636 v4 big

Genima koji definišu kakvu će osoba imati inteligenciju moglo bi se u budućnosti i manipulisati tako da bi kroz nekoliko stotina godina ljudska rasa mogla da postane hiperinteligentna.

Naučnici smatraju da je inteligencija nasledna i da 75 odsto IQ-a zavisi od gena a ostatak od okoline u kojoj rastemo, obrazovanju i ljudima s kojima se družimo. Međutim, sve do sada nije bilo poznato koji su to geni tačno odgovorni za to kakvo imamo pamćenje i kognitivne sposobnosti.

'Glavni prekidač za pamet'

Naučnici veruju da postoji tzv. glavni prekidač koji upravlja mrežama gena i kada bi mogli da ga pronađemo, mogli bi svakome da povećamo inteligenciju.

'Znali smo da genetika ima veliku ulogu u inteligenciji, ali do sada nismo znali koji geni su za to odgovorni. Sada znamo koji su i da su povezani, što u teoriji znači mogućnost i da jednog dana menjamo te gene, odnosno da modifikujemo inteligenciju', izjavio je Majkl Džonson, jedan od autora studije.

Naučnici su proučavali delove mozgova pacijenata koji su operisani zbog epilepsije. Analizirali su na hiljade njihovih gena i zdravih pacijenata kao i osoba koje imaju različite neurološke poremećaje kao autizam ili onih s intelektualnim poteškoćama. Otkrili su da oni geni koji utiču na inteligenciju uzrokuju epilepsiju ili intelektualne poteškoće ukoliko je na njima došlo do mutacije.

Pre se smatralo da je inteligencija određena pozicijom cerebralnog korteksa, najdubljeg dela mozga, poznatog kao 'siva masa', piše Telegraph.

b92

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU