fbpx

20190725214058 550251

Jedan desetogodišnjak iz Kine, inače zaljubljenik u nauku, otkrio je, dok se igrao, fosilizovane ostatke gnijezda dinosaurusa sa 11 jaja.

Dječak Džang Jangce je rekao da je najprije primijetio nešto čudno u pjesku i da je ubrzo, pošto je bolje pogledao, shvatio da bi to moglo biti jaje dinosaurusa. U prepoznavanju mu je pomoglo to što je redovno obilazio muzeje u kojima su izloženi ostaci tijela dinosaurusa i njihovih jaja.

Stručnjaci su potvrdili njegov nalaz i iskopali još deset jaja u blizini. Naveli su da vjeruju da su jaja, koja su u prosjeku dugačka deset centimetara, stara oko 66 miliona godina.

Gnijezdo s jajima, dječak je pronašao u društvu majke, koja ga je odvela da se igra na nasipu na rijeci Dong, u gradu Hejuan, koji se nalazi u provinciji Guangdung.

"Kada sam primijetio nešto čudno, prvo sam mislio da je stena sa išaranim krugovima ili školjka. Onda sam pozvao majku", rekao je Džang za lokalne medije.

Majka je odmah obavijestila policiju i predstavnike lokalne vlasti a ubrzo su stigli i stručnjaci koji su potvrdili da je zaista riječ o jajima dinosaurusa i odneli ih u muzej na dalja ispitivanja, prenio je portal dailymail.co.uk.

Džangova majka je izjavila da dječak voli nauku, da ga posebno interesuju dinosaurusi i da je pročitao mnogo knjiga o njima.

Inače, grad Hejuan, koji ima tri miliona stanovnika, poznat je i kao "kineski dom dinosaurusa", pošto su otkrića njihovih ostataka kao i jaja brojna i česta na njehovoj teritoriji.

 

Od 1996. godine, pronađeno je više od 17.000 jaja dinosaurusa, a muzej Hejuana posjeduje njih 10.008, što je najveća kolekcija te vrste na svijetu.

(RTS)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU