fbpx

53108978

Kliničarima će biti omogućeno da za samo 30 minuta utvrde je li bakterija prisutna u krvi i može li se 'uništiti' antibioticima.

Čini se da bi dani kada su ljekari pacijentima propisivali jake antibiotike, dok su se još čekali rezultati laboratorijskih pretraga, uskoro mogli postati prošlost, jer su naučnici sa američkog Univerziteta Penn State izumili uređaj koji rezultate, umjesto za nekoliko dana, daje u roku od najviše pola sata.

Naučnici su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Suautor istraživanja i jedan od izumitelja uređaja Pak Kin Wong, profesor biomedicinskog inženjerstva i mašinstva, pojasnio je da uređaj koristi mikrotehnologiju, koja mu omogućava detektiranje pojedinačnih bakterijskih ćelija, a one se potom mogu pomnije pogledati pod elektronskim mikroskopom.

Ovakav pristup kliničarima će omogućiti da za samo 30 minuta utvrde je li bakterija prisutna u krvi i može li se "uništiti" antibioticima.

Prepoznaje i 'vrstu bakterije'

Za takav postupak u laboratoriju danas je potrebno između tri i pet dana.

"Trenutno su ljekari skloni propisati antibiotike čak i kad nema prisutnih bakterija", rekao je Wong za AFP, pojasnivši da su on i kolege "željeli na brz način utvrditi postojanje bakterijske infekcije".

Naučnici kažu da uređaj, uz otkrivanje prisutnosti bakterije, može odrediti i njen morfološki tip, odnosno ustanoviti je li riječ o bacilima, kokima ili spiralnom tipu.

"Ovaj uređaj za sada detektira postojanje, ali ne i vrstu bakterije. Sada radimo na komplementarnoj molekularnoj metodi, koja će nam omogućiti da odredimo i vrstu bakterije", kazao je Wong.

Nakon što se ustanovi prisutnost bakterije, uzorak će biti izložen antibioticima, kako bi se utvrdilo je li riječ o tipu otpornom na njih, jer je u tom slučaju propisivanje antibiotske terapije u potpunosti neefikasno.

Ako bakterija nastavi rasti i nakon izlaganja antibiotiku, taj će se soj smatrati otpornim na njega, no ako prestane rasti ili nestane, značit će da soj nije otporan te da se infekcija može liječiti pomoću jednog ciljanog antibiotika.

Uskoro i 'prenosna' verzija

"Najčešće su infekcije mokraćnog sistema. No, više od 75 posto uzoraka urina poslanih u klinički mikrobiološki laboratorij pokazuje negativan rezultat. Brzo isključenje ili potvrda prisutnosti bakterije u klinički relevantnoj koncentraciji značajno će povećati kvalitet zdravstvene njege za pacijente", kaže Wong.

Dodaje da je uređaj trenutno sličan pisaču i prilično velik.

Kaže kako se nada da će u dogledno vrijeme uspjeti izraditi manju, prenosnu verziju, koja bi se koristila u ljekarskim ordinacijama i u bolnicama.

Nada se i da će se na tržištu pojaviti za tri godine.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU