fbpx

106406866 de27 1

Planeta Zemlja je u sredu došla do prve fotografije crne rupe u istoriji, a velike zasluge za to idu dvadesetdevetogodišnjoj devojci po imenu Kejti Buman.

Buman je predvodila tim koji je radio na algoritmu uz pomoć kojeg je fotografija nastala.

Neverovatna fotografija crne rupe, koja je od Zemlje udaljena 500 miliona triliona kilometara, objavljena je u sredu.

Reč je poduhvatu za koji se do nedavno smatralo da je nemoguć.

Buman je fotografisana dok njen lap-top učitava istorijski trenutak.

„Gledanje u neverici dok je prva fotografija crne rupe koju sam ikada napravila u procesu nastajanja”, napisala je u Buman na Fejsbuku uz fotografiju.

56567263 10213321822537969 4520592957534896128 n

Fotografiju je obradio njen algoritam koji je počela da pravi pre tri godine, dok je bila student Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT).

Predvodila je rad na projektu u kojem su učestvovali Laboratorija za kompjuterske nauke i veštačku inteligenciju na MIT-ju, Hajstak opservatorija i Harvard Smitsonijan centar za astrofiziku.

Fotografiju crne rupe napravio je teleskop „Horizont događaja”, koji je zapravo mreža osam povezanih teleskopa širom sveta.

106406870 053398132 1

Image copyright: REUTERS
Prva fotografija crne rupe

Nakon što je prvi prikaz crne rupe objavljen, Buman je postala popularna širom sveta – toliko da je njeno ime bilo trending na Tviteru.

„Čestitam i hvala na enoromnom doprinosu razvoju nauke i čovečanstva”, tvitovala je popularna američka političarka Aleksandrija Okasio-Kortez.

Pohvale su stigle i od MIT-ja i Smitsonijana.

„Pre tri godine studentkinja MIT-ja Kejti Buman je predvodila stvaranje novog algoritma kako bi se razvila prva fotografija crne rupe”, napisao je je MIT.

Pored njene fotografije okačili su fotografiju Margaret Hamilton, čiji je kod pomogao da prvi čovek sleti na Mesec.

Buman je trenutno asistentkinja na Kalifornijskom institutu za tehnologiju i insistira na tome da čitav tim zaslužuje podjednake pohvale.

Više od 200 naučnika učestvovalo je u pokušaju da se napravi fotografija crne rupe.

„Niko od nas to ne bi mogao sam”, izjavila je Buman za CNN.

(BBC)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU