fbpx

2operacija

Prvu hiruršku operaciju na svijetu pomoću nove generacije mobilne telefonije 5G, izveo je danas jedan španski doktor u izravnom prijenosu s glavne pozornice Mobile World Congressa (MWC) u Barseloni.

Ta pomoć je već bila korištena u medicini, ali 5G nudi kraće vrijeme reakcije, odnosno kašnjenja, te bolju sliku od prethodnih mreža i tako ograničava opasnosti pogreške i daje više informacija ljekarskoj ekipi.

Tokom operacije veza 5G je omogućila kašnjenje od 0,01 sekunde, prema 0,27 sekundi na mrežama 4G koje se trenutačno koriste svuda u svijetu.

Prema većini stručnjaka, 5G bi trebala omogućiti hirurzima da operišu s udaljenosti preko robotizovanih ruku.

Prva stvarno revolucionarna premijera

Tokom te operacije doktor Antonio de Lasi je u stvarnom vremenu pružao savjete i tehničku pomoć putem mreže 5G hirurškoj ekipi koja je izvodila operaciju tumora crijeva u bolnici “Hospital Clinic” u Barseloni, pet kilometara od MWC-a.

Izvršni direktor Svjetske udruge operatera GSMA Džon Hofman jamčio je da se radi o prvoj hirurškoj operaciji koja je izravno prenošena u stvarnom vremenu preko 5G.

– To je prva stvarno revolucionarna premijera i tek jedna od brojnih prednosti koje donosi 5G – dodao je Hofman.

– Ovo je prvi korak prema našem cilju da u bliskoj budućnosti izvodimo hirurške operacije na daljinu – ocijenio je de Lasi.

“Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja”

– Ako izvodite operaciju sa udaljenosti, morate imati dojam da ste lično na licu mjesta. Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja. Zato je 5G zanimljiv – objasnio je generalni direktor GSMA Mats Grendrid.

Mala kašnjenja, veći kapacitet i brži protok kod 5G mogli bi preobraziti brojne primjene, od videoigara na mobilnom telefonu, preko tvornice robota, do dugo očekivanog samovoznog automobila.

(Hina) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU