fbpx

6izumi

Sve je moguće. Pogledajte kakvi su sve neobični izumi ugledali svjetlo dana ove godine. Neki od njih su oživjeli ono što smo već vidjeli u futurističkim filmovima

Neobični robotski pas

6izumi 1

Ovaj metar visoki “pas” iz Boston Dynamicsa savladava stepenice, kamenje, stijene i snijeg. Vjerojatno vas je podsjetio na 

. Ima hrpu kamera, žiroskop i brzinomjer. Hardverski je i softverski nadogradiv da se prilagodi raznim zadacima. Može pretraživati ruševine ili raznositi pakete.

Leteći roboti u Diseylandu

6izumi 2

Stuntronicsi su humanoidni roboti koji mogu poletjeti dvadesetak metara u vis, raditi salta i premete te sletjeti. Ugrađeni žiroskopi i brzinomjeri su za orijentaciju u prostoru i korigiranje pokreta u letu.

Tableta koja javlja da ste ju popili

6izumi 3

Antipsihotik Abilify ima ugrađenu tehnologiju koja omogućava pacijentima i liječnicima saznanje je li lijek popijen na vrijeme ili ne. Nakon gutanja lijeka reagiraju senzori koji pobuđuju električni signal. Senzor u obliku flastera uhvati taj signal i odašilje ga mobilnom uređaju.

Pločnik koji sprječava poplave

6izumi 4

Kopenhagen, recimo, ceste prevlači Climate Tileom. Taj porozni materijal upija 30% više vlage. Ona kroz 5 mm široke pore prolazi u podzemne spremnike koji usput prikupljaju kišnicu s krovova. Dio vode kasnije ishlapi, a dio odlazi za navodnjavanje zelenih površina.

Kućni vrt za najveće antitalente

6izumi Copy

Pametni kućni vrt ne koristi zemlju i sam slaže idealne uvjete za posađene kulture. S aparatom dolaze recepti koji odabiru točnu količinu vode, gnojiva ili svjetla. Parametri se mogu i namjestiti po želji, ako, recimo, želite rajčice točno određene slatkoće. Ovaj uređaj troši svega 2% vode koju traže nasadi u vrtu, a uzgojeno raste trostruko brže nego vani.

Kuće isprintane za 24 sata

6izumi 5

U Salvadoru kuću podignu za jedan dan. I to tako da je isprintaju iz namjenskog 3D printera. O tome smo već opširnije pisali ovdje.

Egzoskeleton kao iz Aliensa

6izumi 6

Ruke Guardian GT robota su dugačke 2m, a mogu podignuti pola tone tereta i spojiti dvije cijevi, pilom rezati metal ili pritisnuti gumb. Postoje, dakako, senzori i kamere koje sve radnje i omogućuju.

Namještanje idealne temperature kavi

6izumi 7

Termosice su zastarjele. Ember ima keramičku šalicu koja grije i hladi piće na vašu željenu temperaturu i održava je takvom dok god u njoj ima energije koju crpi iz ugrađenog punjača. Vanjski sloj je keramički, a ispod su nehrđajući čelik, termometri i elektronika pogonjena baterijom u dnu šalice. Temperatura se namješta u mobilnoj aplikaciji.

Letačko odijelo poput Iron Mana

6izumi 8

Gravity pokreću 3 kerozinske mikroturbine. Na svakoj ruci je po jedna, dok je na leđima jedna s ukupno tisuću konjskih snaga. Spremnik goriva je dovoljno velik za 8 minuta leta. Tako su nadmašeni svi prijašnji pokušaji odjela na mlazni pogon koja su imala slab domet i puno nesigurnosti.

Anita J.

Izvor: znanost.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU