fbpx

6tama

Ako bi vas neko pitao koja je najgora godina u ljudskoj istoriji, šta biste rekli? Godina 1347. je bila poprilično loša, tada je “crna smrt” pogodila Evropu, bilo koja godina Holokausta takođe se može može smatrati užasnim periodom, ali i 1918. godina kada je počela španska groznica koja je ubila više od 100 miliona ljudi.

Ipak, kako se ispostavilo, najgora godina za život u ljudskoj istoriji je 536 godina naše ere, otkrili su naučnici sa Harvarda.

Autor studije i istoričar Majk Mekormik potvrdio je ove vijesti kazavši “da je to bio početak jednog od najgorih perioda za život, ako ne i najgora godina”.

Na početku te godine, srednji Istok, Evropa i neki dijelovi Azije su se suočili sa 18 mjeseci potpunog marka izazvanog tajanstvenom maglom.

Razlog zašto se magla spustila i prekrila gradove navodno je kataklizmiča erupcija vulkana na Islandu početkom 536 godine, nakon čega je Evropu prekrio oblak vulkanske prašine čije čestice odbijaju sunčanu svjetlost.

To je izazvalo padanje snijega u Kini, neuspjeh usjeva na više kontinenata, ekstemne suše, gladi i bolesti uglavnom na sjevernoj hemisferi, piše Dejli mejl.

Arheolog i istoričar Prof Mekormik kaže za Sajens magazin (Science Magazine) da “svijet nije mislio da će se nešto promijeniti sve do 640 godine naše ere, više od 100 godina kasnije.”

Temperature tokom ljeta 536. godine su bile između 1,5 i 2,5 stepena Celzijusa, te je ovaj period jednu od najhladnijih decenija u proteklih 2 300 godina.

(Srpskacafe)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU