fbpx

images 2018 10 Moljci 706201958

Poznato je da se moljci i drugi insekti okupljaju oko izvora svetlosti, naročito u letnjim mesecima. Često ova stvorenja koja su zaglavljena u sjaju svetlosi bivaju plen predatora, ili umiru od toplote. Ali šta to navodi ove insekte da se okupljaju oko sijalica i lampi?

Moljci su prvenstveno noćna stvorenja i evoluirali su pomoću zvezda i Meseca, metoda poznata kao transverzalna orijentacija.

"To je kao kada se mi orijentišemo pomoću zvezde Severnjače", kaže Džef Smit, kusots kolekcije moljaca u Entomološkom muzeju u Kaliforniji. Na sličan način moljci se orijentišu tako što održavaju svetlost pod određenim uglom u odnosu na svoje telo, kaže Smit.

Na šta evolucija moljaca nije mogla da računa je veštačko osvetlljenje u savremenom svetu. "Elementi unutar očiju moljaca podešeni su za slabu svetlost i reaguju kao minijaturni telekskopi. Dakle, veštačko osvetljenje na njih deluje kao podstrek", kaže Lin Kimsi, profesorka entomologije na Univerzitetu Dejvis u Kaliforniji. "Kada ugledaju svetlost, gotovo ne mogu da odole", dodaje Kimsi.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumelo ponašanje moljaca, naučnici znaju da su sijalice i lampe poremetile njihovu evoluciju.

nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU