fbpx

'Lunarno selo' bi trebalo biti sagrađeno na tamnoj strani Mjeseca uz pomoć robota.

Lunarno selo ESA

Prošlo je 50 godina od kada je čovjek stupio na Mjesec, a novi direktor Europske svemirske agencije (ESA) Johann-Dietrich Woerner sada želi na tom Zemljinom satelitu sagraditi "lunarno selo", saopćeno je iz naučne zajednice nakon održanog Međunarodnog kongresa astronautike u Jerusalemu.

"Zašto ne bismo sagradili lunarno selo", zapitao se Woerner, koji je pojasnio da bi selo na Mjesecu moglo predstavljati zamjenu za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i polaznu tačku za putovanja u nove, daleke destinacije kao što je Mars.

Po njegovim riječima, lunarno selo bilo bi smješteno na dijelu površine Mjeseca koja se ne vidi sa Zemlje i ne bi se radilo o tek par kuća i gradskoj vijećnici, već o međunarodnoj koloniji koja bi se izgradila pomoću robota i koja bi omogućila izvođenje raznih naučnih misija.

Gašenje ISS-a je predviđeno za 2024. godinu pa Woerner vjeruje da je vrijeme za planiranje naredne faze prisustva čovjeka u svemiru.

Selo, u stvari razbacane naseobine, mogle bi se izgraditi u dubokim kraterima na površini Mjeseca, koji bi stanovnike štitili od opasnosti poput kosmičke radijacije, mikrometeora i nepogodnih temperatura.

Zainteresovani i poduzetnici

"Moramo razmišljati o budućnosti dalje od ISS-a. Moramo planirati izgradnju svemirskog broda koji će biti kadar proučavati mikrogravitaciju u niskoj orbiti Zemlje", objasnio je Woerner.

Također dodaje da bi prvi stanovnici bili naučnici i istraživači, ali i da poduzetnici već razmišljaju kako pronaći način za iskorištavanje prirodnih resursa na Mjesecu, poput zlata, kobalta, željeza, platine, paladija, wolframa i helija-3.

"Otišli smo na Mjesec prije 50 godina i moramo znati da danas imamo više mogućnosti s iPhone-ima nego računarima koji su poslali čovjeka u svemir. Eksponencijalni tehnološki rast nam omogućuje da učinimo stvari koje prije nisu bile moguće", kazao je Naveen Jain, jedan od poduzetnika koji radi s NASA-om i suosnivač kompanije Moon Express.

Iako NASA igra veliku ulogu u komercijalnom lunarnom istraživanju, postoji prostor i za ostale svemirske agencije da preuzmu čelnu ulogu u naseljavanju Mjeseca i razvijanju svemirskog turizma.

Izvor: Agencije

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU