fbpx

1bljesak

Nevjerojatno svijetle i energetične, eksplozije gama zraka su tajanstveni signali koji izbijaju iz najdubljih dosega svemira, i iako ih se proučava desetljećima, još uvijek ne znamo što ih uzrokuje. Kako bi otkrili ovu tajnu, istraživači su sada uspjeli rekreirati mini-eksplozije gama zraka u laboratoriju.

Provale gama zraka su jedan od najnasilnijih događaja u svemiru, nekad svijetlije od Sunca i toliko moćne da u nekoliko sekundi mogu stvoriti toliko energije koliko je Sunce stvorilo otkad postoji. No, problem je u „bljesku“ – ovi događaji gotovi su dok trepnete okom, pa baš i nemate vremena da obučite teleskope na njima kako bi shvatili odakle točno dolaze.

Dosad, vodeća teorija je da su eksplozije gama zraka rezultat mlazova čestica izbačenih iz crnih rupa ili iz kozmičkih sudara. Da bi ovo funkcioniralo, kažu znanstvenici, ove zrake bi morale biti uglavnom sačinjene od elektrona i njihovih antimaterijskih ekvivalenata, pozitrona, i morale bi oko sebe stvoriti snažna magnetska polja.

S obzirom da se bljeskovi gama zraka događaju milijunima pa čak i milijardama svjetlosnih godina daleko, zeznuto je proučavati ih, pa je istraživački tim koji vode znanstvenici s Kraljevskog sveučilišta u Belfastu odlučio rekreirati ih ovdje na Zemlji. Da bi napravili toliko visokoenergetske događaje trebao im je najmoćniji laser na svijetu – laser Gemini u Engleskoj.

Istraživači su usmjerili laser Gemini u „kompleksnu metu“ i uspješno su rekreirali neke od glavnih karakteristika bljeska gama zraka. Uspjeli su stvoriti dugotrajna magnetska polja, čime su potvrdili očekivanu snagu i distribuciju.

„Mislili smo da ćemo najbolje shvatiti kako nastaju bljeskovi gama zraka ako ih oponašamo u manjoj veličini u laboratoriju – reproducirati mali izvor ovih zraka i vidjeti kako se razvijaju samostalno“, rekao je Gianluca Sarri, voditelj studije. „Tijekom eksperimenta, uspjeli smo potvrditi da su trenutni modeli za razumijevanje bljeskova gama zraka na pravom putu, predviđajući točne mehanizme za stvaranje magnetskih polja i gama zračenje.“

Eksperiment nas može naučiti i više nego o samim bljeskovima gama zraka. Kao i sa svakim drugim tajanstvenim nebeskim fenomenom, moglo bi biti primamljivo skočiti na zaključak o izvanzemaljcima, ali gama zrake gotovo sigurno imaju prirodno objašnjenje. Nakon što smo to rekli; razumijevanje gama zraka može nam pomoći da se probijemo kroz kakofoniju svemirskih signala i izdvojimo stvarnu izvanzemaljsku komunikaciju koja možda postoji tamo negdje.

„Ako zaista želite pretraživati svemir u potrazi za izvanzemaljskim prijenosima [signala], prvo morate biti sigurni da razumijete sve prirodne emisije pa da, kad god nešto uočimo, možemo odmah odrediti može li se pojava objasniti prirodno ili dolazi iz izvanzemaljske civilizacije.“

Istraživanje je objavljeno u časopisu Physical Review Letters.

Znanost 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU