fbpx

aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA5MC8wMTYvb3JpZ2luYWwvZGVzZXJ0LWJ1dHRlcmZsaWVzLTkuanBn

Da bi svoja lična dokumenta ili predmete od velike umjetničke vrijednosti zaštitili od zloupotrebe dovoljan je jedan leptir.

Tim srpskih naučnika u Institutu za fiziku u Zemunu osmislio je Teslagram, najbolji vid zaštite na svijetu, koji predviđa da se ljuspice krila leptira, koje je nemoguće kopirati, ugrađuju u kartice, novčanice, dokumenta i umjetnička djela.

Krila leptira pokrivena su sa čak 200.000 ljuspica. A nijedan leptir nema ista krila. Ovaj podatak bio je dovoljan naučnicima da osmisle najbolji vid zaštite na svijetu. Struktura leptirovog krila složenija je od holograma i nemoguće ju je kopirati.

„Znate i sami kada uzmete novcanicu u ruke i pogledate onaj četvrtasti hologram na njenoj površini videćete da se tu prelivaju boje u zavisnosti od toga kako pomerate novčanicu. To što vidite na krilima leptira, te male strukture, te ljuspice su neka vrsta prirodnog holograma koji je, zbog toga što je priroda nepredvidljiva, svaki jedinstven“, kaže fizičar Dejan Pantelić.

Mogu se koristiti skoro sve vrste leptira. Što je više šara, to je bolja i zaštita, kažu naučnici. Proces nije lak.

„Te ljuspice su male, njihova dimenzija je otprilike jedna polovina vlasi kose, i možete da ih prenosite sa krila leptira na neku strukturu na različite načine. Jedan način je da koristite neku vrstu lepka, a drugi je da radite ljuspicu po ljuspicu“, objašnjava Pantelić.

Na ovu ideju došlo se još 2011. godine, a danas na tome radi veliki tim. Imaju podršku Ministarstva prosvete, a izum je 2015. godine, uz pomoć Svjetske banke, zaštićen i registrovan. Šira primjena tek se očekuje.

„U ovoj, prvoj fazi najbliži smo tome da identifikacione kartice i druga dokumenta budu zaštićeni. Ovog momenta možemo da pružamo uslugu za vrlo male serije zaštite vrednosnih dokumenata ili predmeta od visoke vrednosti“, istakao je Saša Lazović, rukovodilac Inovacionog centra Instituta.

U Institutu za fiziku tvrde da se sva rješenja kriju u prirodi i da su oni samo posmatrali, istraživali i otkrili ono što je milionima godina postojalo oko nas, piše RTS.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU