fbpx

20180115120800 460321

Brazilska kompanija Braskemje u saradnji s nekoliko univeriteta u Americi i Brazilu napravila posebnu ambalažu za hranu koja sadrži PH indikatore, a oni će uticati na promjene boje pakovanja ako se dotična namirnica pokvari.

Osim što bi navedeni izum mogao primarno pomoći potrošačima da više uopšte ne kupuju onu hranu kojoj je istekao rok trajanja, ova “pametna” ambalaža bi itekako mogla takođe smanjiti količinu bacanja hrane. Statistike pokazuju da kupci godišnje bacaju hranu u vrijednosti od otprilike milijardu funti i to samo zato što su deklaracije na ambalažama proizvoda nejasne, ili još gore – zato što ih nisu ni pročitali.

Kad smo kod toga, ovo nije prvi pokušaj na svijetu da se putem određene ambalaže kupci upozoravaju. Prije tri godine je naučni tim univerziteta Rhode Island napravio ambalažu koja mijenja boju kada nije skladištena na njoj odgovarajućoj temperaturi. Procjenjuje se da bi uštede s ovim današnjim rješenjem bile enormne.

Braskem kompanija iz Brazila je počela razvijati navedenu tehnologiju još u 2013. godini i stvorila je prototip u 2015. godini. Ostaje i dalje na tome da kompanija treba napraviti dodatna ispitivanja kako bi osigurali da njihova tehnologija potpuno tačno otkrije kvarenja i ne daje lažne rezultate.

https://www.youtube.com/watch?v=JCr2VGcA3sY

(hercegovina.info)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU