fbpx

20171219170000 456810

Da ni mi nismo pošteđeni od katastrofa, ispostavilo se 2014. godine, kada smo imali stravične poplave, a da nam se krah sistema više nikada ne ponovi, pobrinula se grupa mladih ljudi iz RS te izradila kompleksno softversko rješenje pod nazivom SOS121.

Koliki su vodostaji rijeka i kako se ponašati kada one podivljaju, samo su neka od pitanja čiji se odgovori mogu pronaći na aplikaciji koju su kreirali.

Iza projekta stoji 11 zaposlenih u banjalučkim firmama “DVC Solutions” i “Exit Centar”, čiji je rad, na skupu “European Youth Award”, održanom u Gracu, osvojio prvo mjesto u specijalnoj kategoriji “Vode”.

Njihovih ruku djelo objedinjuje niz komponenti, korisnih u slučaju da nam, zlu ne trebalo, vodene bujice ponovo zaprijete.

Izradili su veb servis koji prikuplja informacije o vodostajima rijeka, ali i mobilnu aplikaciju koju koriste građani kako bi bili upućeni o stanju vodostaja, te slali zahtjeve za pomoć i slično. Mobilnu aplikaciju koriste i građani koji tokom poplava žele volontirajući spasavati ljude i imovinu.

Tu je i veb aplikacija koju koriste službe civilne zaštite kako bi imale precizan uvid u zahtjeve stanovništva za pomoć, vodostaje rijeka, raspoloživost volontera na terenu i ostale, u kritičnim situacijama zlata vrijedne informacije. Sistem se sastoji i od veb sajta poplave.org, gdje su objavljene aktivnosti o projektu, odbrani od poplava i slične informacije.

“Korištenjem sistema SOS121 rješavamo ključne logističke probleme s kojima smo se suočili 2014. godine, kada su nas zadesile strašne poplave u BiH. Naime, komunikacija u tom periodu je bila neadekvatna, pogotovo na relaciji stanovništvo – javne službe”, podsjeća Branko Vasiljević, biznis developer u banjalučkoj kompaniji “DVC Solutions”, koji je u Gracu preuzeo nagradu za ovo dostignuće.

Uz njega, autori sistema su i njegove radne kolege Bojan Vuković, Đorđe Trbović, Zagorka Starčević, Srđan Župljanin, Nikola Bogićević, Nikolina Jovičić, Milan Desančić i Darko Bogojević, te radnici “Exit Centra” Zoran Gajić i Dijana Petković.

Zahvaljujući njima će građani, ako zatreba, biti pripremljeniji, a nadležni produktivniji. Sistem se, bitno je napomenuti, može primijeniti i u mnogim sličnim nedaćama, recimo kao proširenje funkcionalnosti za informisanje i zaštitu od zemljotresa, požara i drugih prirodnih nepogoda.

“Jedan administrator sistema iz Civilne zaštite RS može da odrađuje logistički posao koji sada odrađuje veliki broj njih”, kaže Vasiljević, te dodaje da je aplikacija besplatna, a može se preuzeti sa Google Play Storea.

Dijana Petković iz “Exit Centra” ističe da samo učešće na jednom ovako prestižnom takmičenju, gdje se takmiče mladi iz cijele Evrope, predstavlja uspjeh. Kaže da se pobjedi nisu nadali, ali su je, naravno, priželjkivali.

“Ideja je potekla kroz realizaciju projekta ‘FloodLife’, koji je imao za cilj da osmisli i primijeni načine i sisteme ranog upozoravanja stanovništva u zaštiti od poplava. Priznanje koje smo dobili je zaista najbolja nagrada koju smo mogli dobiti za uloženi rad i trud. Takođe, ovo pokazuje da će stanovnici RS imati mogućnost da koriste aplikaciju koja je u rangu s evropskim trendovima i tehnologijama, a koja će im biti od pomoći u kriznim situacijama i komunikaciji s nadležnima”, kaže Petkovićeva.

AUTORI:

– Branko Vasiljević, Šamac

– Zoran Gajić, Banjaluka

– Bojan Vuković, Laktaši

– Đorđe Trbović, Banjaluka

– Zagorka Starčević, Šamac

– Srđan Župljanin, Laktaši

– Nikola Bogićević, Srbac

– Nikolina Jovičić, Banjaluka

– Dijana Petković, Banjaluka

– Milan Desančić, Banjaluka

– Darko Bogojević, Gradiška

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU