fbpx

6ledeno doba

Na udaljenom ostrvu Triket u Britanskoj Kolumbiji arheolozi su pronašli ostatke praistorijskog sela, čija se starost procjenjuje na 14.000 godina, odnosno da potiče iz vremena ledenog doba.

Arheolozi su pronašli alat koji je korišten za paljenje vatre, udice za ribolov i koplja za lov, na osnovu čega je zaključeno da je riječ o najstarijem naselju do sada pronađenom u Sjevernoj Americi.

"Ovakvo otkriće mijenja naše znanje o prvom naseljavanju kontinenta ljudima", izjavila je Ališa Govro, doktor antropologije na Univerzitetu Viktorija, koja je učestvovala u istraživanju ovog nalazišta.

Postojanje ovakvog naselja pokazuje i kakvi su uslovi vladali u tom dijelu svijeta, jer obala ostrva nije bila stalno zamrznuta.

"Plemenske starješine drevnog kanadskog naroda Heiltsuk vijekovima su prenosile priče o pradavnim stanovnicima ove obale. Fascinantno je da su one toliko dugo opstale i da su sada potvrđene od strane arheologa", rekao je Vilijam Hausti, jedan od pripadnika plemena Heiltsuk.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU