fbpx

pingvini 620x330

Ostaci su otkriveni na Novom Zelandu, saopštio je u novozelandski nacionalni muzej Te Papa, a to otkriće će promijeniti razmišljanje naučnika o evoluciji ptica.

Fosil je nađen u stijeni za koju se procjenjuje da je stara između 55 i 60 miliona godina na plaži Južnog ostrva.

Alan Tenison, istraživač i kustos novozelandskog muzeja Te Papa u Velingtonu, otkrio je prvi dio kostura 2004. Međutim, izvlačenje kostiju, koje formiraju nepotpuni kostur, iz stijene moralo je da pričeka do 2015. godine kada je postala dostupna tehnologija za to.

Na temelju veličine kostiju naučnici procjenjuju da je pingvin bio visok 165 centimetara, što je prosječna visina čovjeka, i da je imao 100 kilograma. Današnji najveći pingvin, carski pingvin, visok je 110 centimetara i težak 23 kilograma, prenosi National Geograpfic.

Tenison je rekao za Radio NZ da taj fosil ima ogromnu globalnu važnost budući da dolazi iz razdoblja nakon što su izumrli dinosauri i pokazuje da su divovski pingvini bili među prvima koji su se razvili, što do sada nije bilo poznato.

Nova vrsta nazvana je Kumimanu biceae – “Kumimanu” znači “čudovišna ptica” na maorskom jeziku, a “biceae” je u čast Beatris Tenison, poznatoj kao “Bice”, majci glavnog istraživača Tenisona.

Taj projekat, u koji su bili uključeni naučnici iz Novog Zelanda i Njemačke, objavljen je u online časopisu Nature Communications.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU