fbpx

dinosaurus ap main 0

Otkriće je donijelo dokaze da su leteći reptili rađali mladunce koji u ranim fazama života nisu mogli letjeti.

Na sjeverozapadu Kine naučnici su otkrili fosile 215 jaja pterosaurusa, među kojima 16 sa djelomičnim ostacima embriona.

Najnovije otkriće je donijelo dokaze da su ti leteći reptili, koji su živjeli zajedno sa dinosaurusima, rađali mladunce koji u ranim fazama života nisu mogli da lete i bila im je potrebna roditeljska njega, prenosi Reuters.

Fosili stotina muških i ženskih odraslih jedinki vrste Hamipterus tianshanensis koja se hranila ribom pronađeni su pored fosila mladunaca i jaja u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur, čime je ta vrsta, koja je živjela prije 120 miliona godina u periodu krede, možda postala najizučenija među svim pterosaurusima.

Prvi leteći kičmenjaci na zemlji

"Želimo da ovu regiju nazovemo ''Raj pterosaurusa", rekao je paleontolog sa Instituta za paleontologiju kičmenjaka i paleoantropologiju Kineske akademije nauka.

Odrasle jedinke ove davno izumrle vrste imale su krijestu na izduženoj glavi, oštre zube i raspon krila veći od tri i po metra.

Do sada nije pronađeno nijedno jaje pterosaurusa sa embrionima očuvanim u tri dimenzije.

Pterosaurusi su bili prvi leteći kičmenjaci na Zemlji, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU