fbpx

Nešto vreba u crnilu svemira. Nakon 26 godina tišine, čudovišna crna rupa napokon se probudila, a njezine zrake mogu se uočiti sa Zemlje. No, nema razloga za strah, ova crna rupa stara je poznanica.

crna rupa

Nakon buđenja iz svog zvjezdanog drijemeža, znanstvena zajednica uzvrpoljila se u pokušaju detektiranja zadnje energetske zrake u različitim frekvencijama.

U lipnju 2015. astronomi su uočili zraku infracrvene svjetlosti na poznatoj lokaciji. V404 Cygni, sustav koji sadrži crnu rupu i zvijezdu koje orbitiraju jedna oko druge, nalazi se unutar Mliječne staze, udaljen nekih 8000 svjetlosnih godina od Zemlje u konstelaciji Labuda – Cygnus. Zadnji put kad nam je V4040 Cygni poslao pozdrav u obliku infracrvenih zraka bilo je 1989. godine. Prema tome, trenutak kad su infracrvene zrake nakon 26 godina ponovno došle do Zemlje bio je uzbudljiv događaj za mnoge astronome i ukazao je na napredak astrofizičara u tih zadnjih 26 godina.

„Zajednica je zaista vrlo uzbuđena. Mnogi od nas tada nisu bili profesionalni astronomi, a i tadašnji se instrumenti i resursi ne mogu usporediti s flotom svemirskih teleskopa i naprednom mrežom opservatorija na tlu koje koristimo danas. Ovo je definitivno prilika koja se događa jednom u životu”, kaže Erik Kuulkers, znanstvenik Europske svemirske agencije (eng. European Space Agency – ESA).

jAPNZb5 1

V404 Cygni je odjednom postala mnogo svjetlija točka na nebu zbog emitiranja infracrvenih zraka (Image credits: ESA/Integral/IBIS/ISDC).

Uočavanje infracrvenih zraka s neba ne događa se svaki dan. Samo najenergičnija tijela u svemiru mogu pokrenuti ovaj oblik zračenja – supernove, neutronske zvijezde ili crne rupe. Prema tome, kako V4040 Cygni, binarni sustav crne rupe i zvijezde, emitira infracrvene zrake?

Nakon nekog vremena zvijezda i crna rupa doći će preblizu jedna drugoj, te će moćna gravitacija crne rupe usisati nešto materijala vanjskih slojeva zvijezde. Privučeni materijal zvijezde rasipa se u disku oko crne rupe, gdje dobiva energiju i vrućinu. Dok temperatura raste, zvjezdana prašina počinje oslobađati sve više i više energetskih zraka svijetla – od optičkih i ultraljubičastih zraka, pa sve do infracrvenih (a ponekad i gama-zrake ako postane nezamislivo vruće).

„Ponašanje tog izvora u ovom je trenutku nevjerojatno, s neprestanim jarkim bljeskovima svijetla u intervalima manjim od sat vremena, što se rijetko vidi kod ostalih sustava crnih rupa. Trenutno je ovo najsvjetliji objekt na infracrvenom nebu – pedeset je puta sjajniji od maglice Rak, koja je obično najsvjetliji izvor na visoko energetskom nebu”, kaže Kuulkers.

znanost.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU