fbpx

7oruzje

Video-bloger Dmitrij Zavjalov napravio je listu deset najboljih krstarećih raketa na svijetu i video-snimak u kome su sve one prikazane.

Video-bloger Dmitrij Zavjalov, autor-video snimka, nije naveo jasne kriterijume na osnovu kojih je uvrstio rakete među deset najubojitijih i napravio njihov redoslijed, tako da pojedine njegove tvrdnje mogu biti dovedene u pitanje.

Pored toga, mnoge od raketa sa liste nisu primjenjivane u pravim ratnim uslovima, što takođe otežava njihovo poređenje. Zbog toga je lista, po svemu sudeći, napravljena po "fabričkim" karakteristikama, tj. po dometu, masi borbenog dijela, brzini, itd.

Zastupljene su rakete iz sedam zemalja. Na primjer, 10. mjesto je pripalo švedskoj raketi RBS-15 Mk3. Ona se može lansirati samo sa broda, ima domet 200 km, razvija brzinu krstarenja od 0,8 mahova, a borbeni dio joj je težak 200 kg.

Na osmom mjestu je turska krstareća raketa velikog dometa SOM. Može se lansirati iz vazduha, sa kopna i mora, domet joj je 200 km, masa borbenog dijela iznosi 230 kg, a brzina krstarenja 0,9 mahova, piše "Ruska reč".

Među deset najubojitijih svrstane su dvije američke rakete, francuska Storm Shadow / SCALP Naval, kineska YingJi-18 ("Orjol-18", modifikacija ruskog sistema Club), zajednički rusko-indijski projekat Brahmos i tri ruske rakete – P-800 "Oniks", 3M-54 "Kalibar" i strateška krstareća raketa H-101.

Treba istaći da su posljednje dvije rakete aktivno korišćene u akcijama ratnog vazduhoplovstva i ratne mornarice Rusije protiv terorista u Siriji, gdje su dokazale svoju efikasnost u borbi i s pravom zauzele prva mjesta na listi.

(Ruska reč

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU