fbpx

Znanstvenici sa Sveučilišta Wits povezali su mozak izravno s internetom. Podaci iz ovog projekta mogli bi pomoći u razvoju sljedećeg koraka strojnog učenja i sučelja mozak-računalo.

7technology

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Wits u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici postigli su revoluciju u polju biomedicinskog inženjeringa. Po prvi put ikad, objavljeno je u časopisu Medical Express, znanstvenici su osmislili način povezivanja ljudskog mozga s internetom u stvarnom vremenu. Projekt je nazvan „Brainternet“ i u osnovi pretvara mozak u „čvor interneta stvari (Internet of Things, IoT) na World Wide Webu“.

Projekt radi uzimanjem EEG signala moždanih valova koje očitava uređaj Emotiv EEG spojen na glavu korisnika. Signali se tada prenose u malo računalo Raspberry Pi veličine kreditne kartice, koje zatim uživo prenosi podatke u aplikacijsko programsko sučelje (API) i prikazuje ih na otvorenoj internet stranici gdje svatko može pogledati aktivnost. Adam Pantanowitz, predavač na Školi električnog i informacijskog inženjeringa Wits i nadglednik projekta, rekao je:

„Brainternet je nova granica u moždano-računalnim sustavima sučelja. Postoji nedostatak lako razumljivih podataka o načinima na koje ljudski mozak obrađuje informaciju. Brainternet nastoji pojednostavniti razumijevanje vlastitog mozga i mozgova drugih ljudi. Njemu to uspijeva kroz neprekidno praćenje moždane aktivnosti, kao i omogućavanjem neke interaktivnosti.

Intelektualni mišić

Pantanowitz je rekao da je ovo tek početak svih mogućnosti projekta. Dodao je kako tim sada ima za cilj omogućiti još interaktivnije iskustvo između korisnika i mozga. Dio ove funkcionalnosti već je ugrađen u program, ali je vrlo jednostavan – ograničen na podražaje poput pokreta ruke. „Brainternet se može unaprijediti kako bi klasificirao snimke putem aplikacije za smartfon koja će pružati podatke za algoritam strojnog učenja. U budućnosti, informacije bi se mogle prenositi u oba smjera – inputi i outputi mozga“, rekao je Pantanowitz.

Buduće primjene za ovaj projekt mogle bi dovesti do vrlo uzbudljivih prekretnica u područjima strojnog učenja i moždano-računalnih sučelja poput uređaja Neural Lace Elona Muska ili Kernela Bryana Johnsona. Podaci iz ovog projekta mogli bi dovesti do boljeg razumijevanja načina na koji funkcionira naš um, ali i načina na koje bismo mogli iskoristiti to znanje kako bi poboljšali moć naših mozgova.

Izvor: Medical Express

Znanost

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU