fbpx

Džefri Hinton koautor je naučnog rada objavljenog 1986. godine, koji će četiri decenije kasnije dovesti do revolucije u razvoju vještačke inteligencije. Međutim, Hinton tvrdi da bi njegova metoda trebalo da se napusti i pronađe nova metoda za razvijanje vještačke inteligencije.

20170918092807 443495

Hinton je u intervjuu tokom konferencije za vještačku inteligenciju u Torontu rekao da “duboko sumnja” u metodu propagacije unazad, na kojoj se zasniva većina današnje tehnologije vještačke inteligencije, uključujući i tehnologiju koja Appleovoj Siri omogućava sortiranje fotografija.

“Moje mišljenje je da treba da je zaboravimo i počnemo ponovno”, izjavio je za Axios.

Drugi naučnici rekli su na konferenciji da Hintonva metoda još predstavlja osnovu budućeg razvoja AI. Međutim, Hinton tvrdi da će morati da bude izmišljena nova metoda da bi bio ostvaren značajan napredak na ovom polju.

“Maks Plank je rekao: ‘Nauka napreduje jednu po jednu sahranu.’ Budućnost zavisi od nekog odličnog studenta koji duboko sumnja u sve što sam ja rekao”, dodao je Hinton.

Hintonova metoda koristi obilježavanje ili “vaganje” fotografija ili glasovnih snimaka u okviru slojeva koji imitiraju mozak. Tasovi se preuređuju i prilagođavaju sloj po sloj, sve dok mreža ne uspije da obavi inteligentu funkciju sa što manje grešaka.

Međutim, Hinton je rekao da ćemo, da bismo došli do trenutka u kojem neutralne mreže samostalno postaju inteligentne, “morati da se riješimo metode propagacije unazad” i dodao: “Mislim da mozak ne funkcioniše na taj način. Očigledno je da ne moramo da bilježimo toliko informacija”.

(zimo.dnevnik.hr)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU