fbpx

Najnoviji snimak visoke rezolucije pokazao je da u Marijanskom rovu, na 8.178 metara dubine, živi vrsta ribe koju naučnici nisu videli nikada do sada.

9680037359b01ebdd999a983569962 v4 big

Otkriće japanskih naučnika znači da je postavljen novi rekord u kategoriji organizama koji žive na najdubljem mestu u okeanu, a koji je do sada iznosio 8.152 metra.

Naučnici do sada nisu znali da li organizmi uopšte mogu da opstanu na tolikoj dubini, s obzirom na to da se smatra da ćelije prestaju da funkcionišu 8.200 metara ispod površine okeana zbog ogromnog pritiska (82.372 paskala).

Da bi privukli ribu koja pripada porodici Liparidae iz reda škarpine, naučnici su upotrebili podmornicu koja je bila prekrivena mrtvim skušama kao mamcima.

Neimenovana riba dugačka je oko 20 centimetara, a istraživači navode da će nastaviti da proučavaju ovo neobično biće kako bi pokušali da dođu do novih saznanja o morskom životu na velikim dubinama.

b92

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU