fbpx

Nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD (TTIP) ne može da bude postignut, jer je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp u kampanji nagovestio "protekcionističku trgovinsku politiku".

merkelova

Nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD (TTIP) ne može da bude postignut, jer je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp u kampanji nagovestio “protekcionističku trgovinsku politiku”.

“Zalagala sam se za zaključivanje tog sporazuma sa SAD, dobro smo napredovali u pregovorima, ali se taj dogovor ne može zaključiti”, rekla je nemačka kancelarka, ali je izrazila nadu da će TTIP biti postignut “jednog dana”, javila je agencija Frans pres.

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa odlazećim amaeričkim predsednikom Barakom Obamom rekla i da je nemačka spremna da poveća svoje vojne obaveze što traže njeni saveznici, medju kojima SAD, prenela je agencija AP.

NATO je u nekoliko navrata kritikovao Nemačku da ne ispunjava svoje obaveze i ne izdvvaja najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove odbrane.

Donald Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da će dva puta razmisliti pre odobravanja finansijskih sredstava NATO-u i najavio da bi SAD mogle da se povuku iz Alijanse ako druge članice ne ispunjavaju svoje obaveze.

“Primili smo tu poruku k znanju i reagujemo”, rekla je Angela Merkel, čija zemlja odvaja za sada 1,2 odsto BDP-a za NATO.

Nemačka kancelarka je juče razgovarala u Berlinu s odlazećim predsednikom SAD Barakom Obamom koji se nalazi u Nemačkoj u okviru oproštajne posete EU.

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5