fbpx

inspekcije brasno trgovina 1

Pored načina formiranja cijena i marži, inspektori su kontrolisali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja plasirane u maloprodaji.

U pojačanim inspekcijskim nadzorima nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, a povodom povećane potražnje za robama široke potrošnje, federalni tržišni inspektorat je u toku dana kontrolisao 13 privrednih subjekata, uglavnom velikih trgovinskih lanaca. Nepravilnosti pri formiranju cijena utvrđene su kod tri subjekta nadzora, te će za prekšaje pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu biti izdato šest prekršajnih naloga.

Pored načina formiranja cijena i marži, inspektori su kontrolisali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja plasirane u maloprodaji.

Federalni tržišni inspektorat nastavlja vršenje pojačanih nadzora i sutra, 1. marta kada će se vršiti kontrole i po brojnim pristiglim prijavama građana.

– Napominjemo, odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun, te nafta – navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pozvali su sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozorili da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

– Molimo građane da prilikom svake kupovine obavezno traže fiskalni račun, te da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP:  telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Izvor: RTV Slon

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5