fbpx

epa euro

Ministri ekonomskih poslova zemalja članica Evropske unije danas su uoči organizovanja samita Berlinskog procesa razgovarali o mogućnostima pružanja ekonomske pomoći zemljama Zapadnog Balkana.

Informacije o sastanku saopštio je komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelyi, koji je naglasio kako EU i dalje potencira provođenje reformi u zemljama Zapadnog Balkana.

“Uoči samita Berlinskog procesa, koji će se održati 5. jula, danas su ministri ekonomskih poslova razgovarali o ekonomskom i investicijskom planu za oporavak Zapadnog Balkana, koji je težak 28 milijardi eura. Sarađujemo s vlastima na provedbi ove agende, kao i na neophodnim reformama”, rekao je Varhelyi.

Osim toga, Varhelyi je naglasio kako zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana ima veliki potencijal te da vlade moraju raditi na njegovom uspostavljanju.

“Ovaj sastanak je u skladu s našom podrškom za uklanjanje prepreka za poslovanje na Zapadnom Balkanu. Zajedničko regionalno tržište koje vlasti grade ima ogroman potencijal i treba vrlo brzo biti uspostavljeno”, zaključio je Oliver Varhelyi.

Berlinski proces je inicijativa koja za cilj ima jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i pomoć integraciji ovih zemalja u Evropsku uniju. Ovaj samit pokrenula je 2014. godine njemačka kancelarka Angela Merkel.

Proces se odvija uz podršku Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država članica uključenih u proces – Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije i Slovenije.

Izvor: Biznis.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31