fbpx

Doboj dvorana

 Već tri godine đaci četiri škole u Doboju nemaju gdje da rade fizičko, a sportisti premijerligaši treniraju u seoskim fiskulturnim salama. Rezultat je to „velikog investicionog poduhvata“ za koji su 2018. kamen temeljac položili Milorad Dodik i Obren Petrović. 

Polaganjem kamena temeljca za novu sportsku dvoranu u Doboju simbolično je obilježen početak najveće preletačke akcije u istoriji Republike Srpske: one iz koje će se izroditi „Obrenova grupa“.

Politička akvizicija je bila uspješna: skoro kompletno rukovodstvo dobojskog SDS je prešlo u SNSD. Gradom, koji je do tada bio „neosvojiva tvrđava“ za SNSD, vlada Dodikova partija, a opozicije gotovo da nema.

Ali, nema ni nove sportske dvorane, koja je trebalo da bude završena prije dvije i po godine. Famozni kamen temeljac je odavno zarastao u korov, okružen ruševinama.

Da bi izgradili novu dvoranu „po najvišim evropskim standardima“, Dobojlije su porušile staru, koja je prethodno obnovljena novcem Evropske unije.

Naime, stara dvorana je, kao i mnogi drugi objekti u Doboju, oštećena u poplavama 2014. Pošto je ona služila kao sala za fizičko za srednjoškolce, obnovljena je iste godine, u sklopu sanacije Srednjoškolskog centra. Iz Programa EU za oporavak od poplava za ovaj poduhvat je obezbijeđeno 1,2 miliona evra.

Od dvorane u koju je utucano skoro 2,4 miliona maraka evropskih para, ostala je samo betonska konstrukcija, koja služi kao – opravdanje.

Izgradnju nove sportske dvorane, površine 7.700 kvadrata sa 2.054 sjedećih mjesta, koju je 2018. pompezno najavio Dodik, tadašnji gradski arhitekta Doboja Radislav Mišić opisao je kao “rekonstrukciju”.

 

– Planiramo potpunu rekonstrukciju postojeće dvorane, sa zadržavanjem određenih konstruktivnih elemenata –  izjavio je Mišić prije skoro pet godina.

Od tada, niti je šta izgrađeno, niti rekonstruisano. Doboj nema dvoranu, đaci nemaju fizičko, rukometaši premijerligaša „Sloge“ na treninge i utakmice putuju u selo Osečani, a gradska vlast mudro ćuti.

Gradonačelnik Boris Jerinić i njegovi saradnici u gradskoj upravi nisu odgovorili na upit Srpskainfo. Slično su prošli i drugi mediji, koji su se raspitivali za ovu „nezgodnu“ temu.

Zavjet šutnje ne odnosi se samo na novinare. I odbornička pitanja Olivere Nedić iz PDP, koja slovi kao „jedina opozicija u Doboju“, ostala su bez odgovora.

– Samo rušenje stare dvorane, u čiju je sanaciju prethodno uloženo 1,2 miliona evra, koštalo je 700.000 KM. Zar to nije skandal – kaže Nedićeva za Srpskainfo.

Kad se pred odbornicima našao prijedlog odluke o „rekonstrukciji“ sportske dvorane rečeno im je i da će Vlada Republike Srpske “podržati i pomoći izgradnju nove dvorane”. Da li je i koliko Vlada RS „pomogla“ iz Gradske uprave nisu odgovorili, ali na gradbenoj tabli stoji da je investitor Grad Doboj.

„Centar za humanu politiku“ je podnio krvičnu prijavu protiv Obrena Petrovića i Borisa Jerinića, tereteći ih da su zloupotrijebili službeni položaj i uzurpirali zemljište Srednjoškolskog centra, kada su srušili sportsku dvoranu, obnovljenu novcem EU.

Predsjednik ove nevladine organizacije, Momir Dejanović, tvrdi da je već u septembru 2014. godine, kada su dobili novac od EU za sanaciju, gradska vlast u Doboju izmijenila regulacioni plan i „ucrtala“ rušenje dvorane.

– Prevarili su donatore i tih 1,2 miliona evra je bačeno u vjetar. Srušili su objekat, vredan oko četiri miliona KM, koji je mogao služiti još najmanje 40 do 50 godina – kaže Dejanović.

I Vojislav Rađa, predsjednik Skupštine Muškog rukometnog kluba „Sloga“, kao odbornik u to vrijeme opozicionog SNSD, glasao je 2016. za rušenje stare i izgradnju nove dvorane.

Iako njegovi rukometaši na treninge putuju u 15 kilometara udaljeno selo Osečina, on i danas tvrdi da situaciju sa izgradnjom dvorane treba „posmatrati racionalno“.

– Stara dvorana, izgrađena 1981. godine, nije se mogla prilagoditi savremenim standardima, bez obzira na to što je renovirana. A dvorana je potrebna, ne samo sportistima, nego i gradu, prije svega srednjoškolcima – kaže Rađa.

Tvrdi da pitanje zašto kasni izgradnja treba postaviti izvođačima radova i investitoru.

– Vjerujem da bi i direktori srednjih škola imali šta da kažu na ovu temu, jer je, ipak, najveći problem što učenici nemaju gdje raditi fizičko – kaže Rađa.

Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole, jedne od četiri škole bivšeg Srednjoškolskog centra, koje su, nakon rušenja stare dvorane, ostale bez prostora za fizičko, smatra da će se taj problem „uskoro riješiti“.

–         Naravno, razgovarali smo o tome sa predstavnicima Grada. Ne mogu vam tačno reći kad će nova dvorana biti završena, ali nadam se da bi to moglo biti već naredne školske godine – kaže Tijana Vasiljević Stokić, koja je i predsjednica Aktiva direktora srednjih škola u Doboju.

Tvrdi da učenici i u ovim okolnostima imaju nastavu fizičkog, u salama drugih škola, na Rukometnom stadionu, ili u drugim prostorima.

– Uostalom, Medicinska škola Doboj 60 godina nije imala svoju salu, pa je danas ima – kaže Tijana Vasiljević Stokić.

Prvobitno je najavljeno da će izgradnja nove, odnosno „rekonstrukcija“ stare dvorane koštati ukupno 7,5 miliona KM, a potom je pominjana cifra od 8,2 miliona KM. Ali, samo prva faza radova, koja je, uz rušenje krova i zidova, uključivala i dogradnju i proširenje, koštala je, kako su objavili mediji, 5,25 miliona KM. Krajem prošle godine je raspisan tender za drugu fazu izgradnje, a procjenjena vrijednost tih radova, podijeljenih u tri lota, iznosi više od 9,2 miliona KM. Dakle, od prvih najava do danas cifre su se „uduplale“, pa će izgradnja dobojskog Skadra na Bojani koštati skoro 15 miliona maraka i to ukoliko ne bude treće faze, ili dodatnih troškova i aneksa ugovora. Istovremeno, rokovi su se protegli unedogled. I javnost i odbornike gradska vlast je ubjeđivala da će nova dvorana biti završena do kraja 2020. Danas, dvije i po godine kasnije, završeno je, kako se procjenjuje, tek oko 30 odsto posla.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4