fbpx

gradska uprava

Helsinški parlament građana, zbog izjava gradonačelnika Stanivukovića, prekida saradnju sa banjalučkom Gradskom upravom. Saopštenje izdato tim povodom prenosimo u cjelosti.

Helsinški parlament građana, kao organizacija koja od osnivanja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava, ne može i ne želi ignorisati izjave prvog čovjeka grada Draška Stanivukovića koji je svojim izjavama doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima/njama i novinarima. 

Takođe, u mjesecu martu u kojem se provodi kampanja „Za život žena“ izjave Gradonačelnika poput: „Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti“ su, u najmanju ruku, sramotne i stoga Helsinški parlament građana otkazuje sve ranije najavaljene aktivnosti u sklopu ove kampanje, uključujući i panel zakazan za danas, 20. marta u 18.00 časova u „Staklencu“, pod nazivom „Inspirativne žene – Koliko smo ravnopravne?“.

Podsjećamo da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje. Svaka četvrta žena je na svojoj koži iskusila tu dominaciju, i da ovakve izajave gradonačelnika mogu biti shvaćene i kao opravdavanje nasilja koje žene trpe u svojim porodicama.

Skrećemo pažnju da patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja.

U Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj su na snazi različiti zakoni i propisi kojima se štite prava žena na slobodu izbora, izražavanja i odlučivanja, kao i sva druga prava koja, ovakvim izjavama, bivaju dovedena u pitanje.

U konačnici, ne želeći da oskrnavimo ono što su nam u nasljeđe ostavile mnogobrojne odvažne i slobodnomisleće žene, naše majke, bake i prabake, otkazujemo naše učešće u kampanji „Za život žena“ koja se provodi u gradu koji ne samo da propagira retrogradne vrijednosti nego nije u stanju ni da u javnom prostoru zaštiti žene i djevojke, šaljući tako sliku o Banjaluci kao konzervativnom, zatvorenom i mjestu opasnom po život za sve one koji se ne uklapaju u konstruisanu sliku tradicionalnih, patrijarhalnih i porodičnih vrijednosti.

Helsinški parlament građana Banjaluka

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2