fbpx

Parlamentarna skupstina PD BiH

 Ko podriva suverenitet Bosne i Hercegovine „odlazi“ u zatvor na najmanje pet godina. 

Upravo ovako glasi Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH koji će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja bi trebala da se održi u ponedeljak.

Prijedlog su u ime Kluba poslanika DF u parlamentarnu proceduru uputili poslanici ove stranke Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Traži se da se u Krivični zakon BiH iza člana 157 doda se novi član 157 a) koji glasi: „Napad na suverenitet“.

– Ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina – navodi se u stavu jedan dodanog člana 157 a).

Dalje se navodi da onaj „ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prenos suvereniteta BiH na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina“.

Poslanici DF u obrazloženju navode da je Ustavni osnov za usvajanje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH sadržan u Ustavu BiH prema kojem je Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za obavljanje funkcija Skupštine po ovom Ustavu.

U obrazloženju se još navodi da je Bosna i Hercegovina, kao i svaki drugi subjekt međunarodnog prava suverena i nezavisna zemlja, koja u okviru vlastitog pravnog sistema uređenog Ustavom BiH, putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi Ustav, zakone, odluke i druga akta.

– Uticaj na donošenje zakona, odluka i drugih akata u odgovarajućim procedurama, na način da se u takve procedure uključuju drugi subjekti međunarodnog prava, bez obzira na njihove eventualno dobre ili loše namjere, predstavlja direktan udar na suverenitet BiH i njenu sposobnost da putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi različite propise bez spoljnih uticaja. Isto takom, neprihvatljivo je i  nemoguće uključivanje bilo kojeg subjekta međunarodnog prava, bilo to neka druga suverena država ili nadnacionalna međunarodna organizacija, u proces donošenja zakona, odluka, i drugih akata BiH – navodi se u obrazloženju koji su poslanici DF poslali u parlamentarnu proceduru.

Podsjećaju da bi se novi član 157 a) dodao iza člana 157. koji se odnosi na „Ugrožavanje teritorijalne cjeline“.

U tom članu se navodi da „ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile pokuša da otcijepi dio teritorije BiH ili da dio njene teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se kaznom zatvora od najmanje pet godina“.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2