fbpx

Oruzane snage BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je oglas za prijem 440 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH. Rok za prijavu je 30 dana. U odnosu na 2008. godinu, kada je prvi put raspisan ovakav konkurs, interes za profesionalnu vojnu službu je šest puta manji. Razlog tome su niske plaće i loši uvjeti rada profesionalnih vojnika. 

 

Biti profesionalni vojnik u BiH i nije više izazov kao nekad. Osim što nema interesa mladih, sve je veći broj vojnika koji zbog niskih primanja napuštaju profesionalnu vojnu službu. U Oružanim snagama BiH vjeruju da će u ovoj godini imati dovoljno prijava za sva upražnjena mjesta.

- Vrlo je interesantno za kazati da je u ovom momentu to širok spektar zanimanja koja mi tražimo i da kandidati, djevojke i mladići koji se mogu prijaviti na ovaj oglas, su minimum srednja školska sprema treći stepen ili više, zavisno od pozicije na koju se prijavljuju - navodi za BHRT Enes Sačić, pukovnik Oružanih snaga BiH.

Prema novim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, materijalni status pripradnika Oružanih snaga BiH trebao bi biti poboljšan. Njihove plaće bi trebale biti povećane za između 130 i 300 KM. Tako, plaća vojnika umjesto 749 bit će 882 KM, a plaća brigadira umjesto 1.690 bit će gotovo 2.000 KM.

Promijeniti odnos

Kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uvjeti, samo su neki od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama u BiH. Navodi to parlamentarni vojni povjerenik koji je u protekloj godini boravio u vojarnama u BiH.

- Tu treba riješiti statusna pitanja, plate, naknade - to je jedno, a drugo - mogućnost napredovanja u službi. Mi ne smijemo od mladog čovjeka napraviti vojnika, pa od njega napraviti stražara ili čuvara, itd. - kaže parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Političke strukture moraju promijeniti odnos prema Oružanim snagama BiH, naglašavaju analitičari. Jedan od problema je i prekomjernost vojnih objekata koji opterećuju budžet kojim se financira profesionalna vojna služba.

- Jako je usporen koncept smanjenja nepotrebnih lokacija koje finansijski opterećuju Oružane snage i istodobno značajan broj ljudstva formalno mora biti raspoređen za čuvanje takvih lokacija - navodi vojni analitičar Berko Zečević.

Oružane snage BiH formirane su 2005. godine. Tada je formirana profesionalna vojska sa 10.000 vojnika, koliko ih je približno i danas.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2