fbpx

VladaRS

Okružni privredni sud u Banjaluci odlučio je da angažuje vještake ekonomske i informatičke struke u sporu koji je protiv Republike Srpske pokrenula švajcarska kompanija „Synergy Wealth Management“ koja smatra da ju je Vlada RS oštetila za 2,9 miliona maraka jer nisu plaćeni za posredovanje u emisiji obveznica RS od 300 miliona evra na Londonskoj berzi.

Njihovi nalazi trebali bi da pomognu u konačnom rješenju dileme o tome u kojem je svojstvu ova konsultantska kuća angažovana od strane Vlade Srpske i da li ima pravo na naknadu koju traži.

Po mišljenju pravobranilaštva Republike Srpske, a koje su ponovili i na nastavku pripremnog ročišta održanog juče u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, taj zahtjev je neosnovan jer između dvoje strane saradnja nije formalizovana potpisivanjem ugovora.

Svoju tvrdnju braniće izvođenjem 20 dokaza i šest svjedoka, uglavnom zaposlenih u ministarstvu finansija Republike Srpske. Među pozvanima će biti i ministrica Zora Vidović.

Sa druge strane, advokati tužioca se uzdaju u vještake. Advokat Goran Isabegović kaže da je zakon na njihovoj strani bez obzira na činjenicu da zvaničnog ugovora o zastupanju nema.

„U slučajevima gdje nije striktno propisano potpisivanje ugovora, on se smatra zaključenim ako su se stranke saglasile o osnovnim elementima i ako su strane izvršile djelimično svoju obavezu, što se ovde desilo. Ovde se radi o posredovanju sa elementima savjetovanja, odnosno ugovor o djelu“, kazao je on.

Prema njegovoj tvrdnji, ponuda za pristup tržištima kapitala koju je Vladi dao vlasnik konsultantske kuće Dušan Pajić početak je saradnje dvije strane koja je kasnije nastavljena.

Pajić je tu naveo šta bi bili njegovi zadaci u postupku emisije, kolika je njegova naknada, šta očekuje od Vlade Republike Srpske i ministra.

 

Tako je on tražio da ga imenuju za strateškog savjetnika, otvore mu e – mail adresu na domenu Vlade RS i imenuju tim ispred ministarstva finansija koji će mu pomagati.

„Vlada u svemu postupa po njegovom aktu. Otvara mu e-mail adresu i imenuje tim koji će sa njim sarađivati, a nakon toga se nastavlja njegov intezivan rad. On ide u London, šalje Vladi izvještaje i spaja je sa predstavnicima međunarodnih banaka sa kojima je ranije uspostavio kontakte. Radio je na pripremi i prezentaciji Republike Srpske“, rekao je Isabegović.

Glavna rasprava na kojoj će se krenuti sa materijalnim dokazima i saslušanjem svjedoka zakazana je za april ove godine. Prema ocjeni upućenih, prvostepena presuda se ne očekuje prije jeseni.

Podsjećamo, CAPITAL je otkrio da je firma “Synergy Wealth Management“ tužila Srpsku za 2,9 miliona KM tvrdeći da joj nije plaćena naknada za konsultantske poslove koje je obavljala prilikom pripreme emisije obveznica RS na Londonskoj berzi, dok su u Ministarstvu finansija RS tvrdili da nikada nisu zasnovali ugovorni odnos sa tom firmom.

Capital

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2