fbpx

Maske korona bbg

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je produžila status vanredne situacije od međunarodnog značaja za javno zdravlje zbog kovida 19 koja je na snazi od januara 2020. godine, za još tri mjeseca.

-Generalni direktor SZO je uvažio preporuke Komiteta u vezi sa tekućom pandemijom virusa korona i zaključuje da virus i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja . navodi se u saopštenju SZO izdatom poslije sastanka Međunarodnog komiteta za hitne slučajeve u skladu sa zdravstvenim propisima.

Eksperti SZO ocjenjuju da je „pandemija kovida 19 vjerovatno na prelaznoj tački”.

Sekretarijat SZO je izrazio zabrinutost zbog nastavka evolucije virusa u kontekstu nekontrolisane cirkulacije SARS-CoV-2 i slabijeg izvještavanja država članica o podacima u vezi sa oboljevanjem, mortalitetom i hospitalizacijom i ponovio važnost blagovremene razmjene podataka, radi usmjeravanja tekućeg odgovora na pandemiju.

Komitet je saopštio da se pandemija kovida 19 vjerovatno približava tački preokreta.

-Postizanje viših nivoa imuniteta stanovništva na globalnom nivou, bilo putem infekcije ili vakcinacije, može ograničiti uticaj SARS-CoV-2 na morbiditet i smrtnost - navodi se u saopštenju i dodaje da nema sumnje da će ovaj virus ostati trajni patogen kod ljudi i životinja u doglednoj budućnosti.

-Iako je „eliminisanje ovog virusa  veoma malo vjerovatno, ublažavanje njegovog razornog uticaja na morbiditet i smrtnost je dostižno i trebalo bi da i dalje bude prioritetni cilj - saopštila je SZO.

Komitet SZO je preporučio razvijanje „alternativnih mehanizama” za nastavak borbe protiv kovida, nakon što se vanredna situacija ukine.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2