fbpx

manfred weber foto epa

Foto: EPA

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Manfred Weber zalaže se za strožiju evropsku politiku useljavanja i između ostalog predlaže podizanje ograde na vanjskim granicama Evropske unije.

“Ograde su uvijek posljednje sredstvo, ali one su nužne svugdje tamo gdje krijumčari ljudi krše evropske zakone. Tamo gdje nije moguće spriječiti ilegalnu migraciju potrebne su nam ograde“, rekao je predsjednik EPP-a i potpredsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) za medijsku grupu Funke.

Kao mjesta gdje bi se ova mjera mogla primjenjivati naveo je istočne granice EU-a, Sredozemlje te posebno granice Bugarske i Grčke s Turskom, prenosi Hina.

Preuzeti kontrolu Sredozemlja

Weber se zalaže i za “temeljitu promjenu“ postupka podnošenja zahtjeva za azilom, što se ne bi pod svaku cijenu trebalo događati unutar EU-a.

“Mislim da mora biti moguće na vanjskim granicama provoditi brzu provjeru toga ima li neko pravo na azil ili ne. Ako migranti dolaze iz trećih, sigurnih zemalja, poput Turske, onda mora biti moguće ove provjere obavljati i tamo“, smatra Weber.

Također je predložio uspostavljanje ureda EU-a u zemljama poput Tunisa ili Egipta, gdje bi se provodila provjera uslova za stjecanje azila za izbjeglice iz Afrike.

Weber je povodom vanrednog samita Evropskog vijeća početkom februara rekao kako EU mora ponovo preuzeti u ruke kontrolu Sredozemlja.

Protiv ‘desničarskih agitatora’

“Uz svo dužno poštovanje privatnog angažmana spašavanja izbjeglica na moru, to je domen državnih organa. Ne smijemo privatizirati migrantsku politiku“, rekao je.

Dodao je da se ove teme, s pogledom na izbore za Evropski parlament sljedeće godine, ne smiju prepustiti “desničarskim agitatorima“.

Njemačka se od druge polovine 2022. godine ponovo suočava s pojačanim priljevom ilegalnih migranata iz zemalja poput Sirije, Afganistana, Iraka i Turske.

U nekim dijelovima zemlje jača i otpor građana gradnji novih prihvatnih kapaciteta za izbjeglice.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2