fbpx

Zijad Becirovic IFIMES

"Dok Milorad Dodik prvenstveno služi zapadnim interesima, on je poželjan partner, i oni mu sve to što radi više nego očigledno dozvoljavaju. Uvedene sankcije su samo privid, odnosno fikcija. Faktički one ne postoje prema Miloradu Dodiku i konačno oni koji žele dobro Bosni i Hercegovini treba da prestanu obmanjivati bh. javnost".

Ovo je u intervjuu za portal Bosnainfo kazao Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana,

Naglašava da su tzv. crne liste SAD i Velike Britanije bitne ako ih slijede adekvatne diplomatske i krivično-procesne radnje u BiH.

"Oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija u BiH su na tzv. američkoj crnoj listi. Provjerite koliko se tih osoba suočilo sa pravosudnom istragom u BiH zbog razloga stavljanja na crne liste? Veoma mali broj. To nam govori da je pravosudni sistem u BiH ili korumpiran ili diplomatski predstavnici SAD i Velike Britanije u BiH ne rade svoj posao ili se radi o oboje", kazao je on.

Komentarišući sankcije pojedincima, Bećirović kaže da EU stalno ažurira svoje liste i na njima se nalaze subjekti i pojedinci iz cijelog svijeta.

"Dok god Milorad Dodik i njegovi saradnici nisu na EU crnoj listi, to znači da rade za EU, i ne samo da ne predstavljaju prijetnju EU, nego predstavljaju oblik podrške za EU. To je, nažalost, istina", navodi Bećirović.

On je mišljenja da se Dodik nikada neće odreći svog američkog backgrounda i dolaska na vlast uz podršku SAD.

"Dodika nisu Rusi doveli na vlast, niti ga na vlasti drže Rusi. Njegova smjena od strane visokog predstavnika Kristijana Šmita bila bi „tačka na i“, i ništa se ne bi desilo u bilo kojem smislu. Dodik bi smjenom preko noći nestao i pobjegao u Rusiju", kaže on i dodaje da je to izvjesno onda kada Dodik ne bude potreban američkoj, ali i njemačkoj politici.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2