fbpx

svijeca jevreji

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras će biti održana memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se 27. januara obilježava u cijelom svijetu.

Na akademiji, koja će početi u 19.00 časova, predviđeno je obraćanje nerezidentnog rabina iz Jerusalima Eliezera Pape, te vrhovnog rabina Srbije Isaka Asiela.

Memorijalnu akademiju, na kojoj je predviđeno prisustvo visokih zvanica Republike Srpske, gostiju iz diplomatskog svijeta, Jevrejske zajednice Banjaluke i okoline, organizuju Jevrejska opština Banjaluka i Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Predsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva Zoran Pejašinović rekao je da je novina u ovogodišnjem obilježavanju ta da će iščitavati imena banjalučkih Jevreja koji su stradali u Holokaustu.

"Želimo da približimo javnosti i da personalizujemo žrtve koje su izgubile život u Holokaustu u doba Nezavisne Države Hrvatske u Banjaluci", naveo je Pejašinović.

On je istakao da je želja da se na ovaj način potvrdi koliko je važna kultura sjećanja na ukupne žrtve Drugog svjetskog rata, ovaj put na jevrejske žrtve iz Banjaluke, i koja traži poštovanje i aktivan odnos prema svemu tome.

"Ne smijemo zaboraviti Jevrejsku zajednicu Banjaluka koja je u Drugom svjetskom ratu stradala kao malo koja, koja je izgubila između 80 i 90 odsto svojih članova, a i oni koji su preživjeli su se u velikom broju iselili uz Banjaluke i raselili po svijetu", rekao je Pejašinović.

Pejašinović je najavio i jedinstvenu projekciju na Palati Republike Srpske od 18.00 do 22.00 časa kada će na tamnoj podlozi biti ispisan broj koji simbolizuje šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu uz poruku "Mi se sjećamo" (We remember) koja je univerzalna i koriste je sve jevrejske organizacije i zajednice u svijetu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u petak, 27. januara, u 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na jevrejskom dijelu Novog groblja u Banjaluci.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor - Aušvic.

Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2