fbpx

sastanak Osmorka HDZ SNSD

Koalicija Osmorke, SNSD-a i HDZ-a BIH je stabilna i takva će ostati naredne četiri godine, poručeno je iz osmorke, a nakon sve glasnijeg pričanja u javnosti kako je nova parlamentarna većina dovedena u pitanje, zbog nedavno usvojenog zakona o nepokretnoj imovini.

IZ SDA poručuju da se osmorka u narednom periodu neće moći izboriti sa uslovima i zahtjevima ostala dva partnera u vlasti.

Koalicija osam probosanskih stranaka i HDZ BiH spas su za cjelovitu državu, a Dodiku je pružena ruka pomirenja, jasan je prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić. Istina je i da ono što se radi posljednjih dana kada je riječ o usvajanju zakona o nepokretnoj imovini odudara od potpisanih principa i sporazuma o zajedničkom djelovanju, ali im ne pada napamet praviti bilo kakve kompromise i ustupke. Sve sporne prepreke koje se budu pojavile na tom putu će, kaže, ostati iza njih. I iz naše stranke su jasni da Dodikova politika nije politika za koju se zalaže ova stranka, kao i da ukoliko se ta politika nastavi u narediom periodu razmisliće o svom djelovanju u Osmorci.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a

"Koalicija je stabilna i ne znam šta bi se danas trebalo desiti da neko napusti koaliciju i u osnovi svoju stranku pošalje u opoziciju. SDP kao najveća stranka koja okuplja ostale stranke Osmorke, učinit će sve da svi zajedno formiramo vlast u FBiH i na državnom nivou, u interesu svih nas i naše države. Uvjeren sam da isti pristup dijele i ostali predsjednici stranaka.”

EDIN FORTO, predsjednik Naše stranke

"Naša stranka je što se tiče ovog podržali smo gospodina Bećirovića koji će tražiti ocjenu ustavnosti. Također očekujemo da Visoki predstavnik zaštiti ustavni poredak, ovoj temi je mjesto u državnom parlamentu".

Osmorka kako kažu u SDA i DF-u trenutno nema taj kapacitet koji bi zaustavio retrogradne politike koje se vode u Republici Srpskoj, već je jedini njihov interes pozicije, resori i fotelje.

SAFET KEŠO, zastupnik SDA u ZD PSBiH

"Mi nismo primjetili da je osmorka postavila bilo kakve zahtjeve. Dodik je kazao uspostavit ćemo vlast pod uvjetom da niko nikome ne smeta. Na isti načini HDZ je vrlo jasno definirao svoje zahtjeve djelimične izmjene ustava, izmjene izbornog zakona, a mi znamo šta ovo znači moram konstitarit da je jedini uslov da se domognu fotelja".

Višečlane koalIcije nisu se pokazale dobrim rješenjem nigdje u svijetu pa čak ni u Bosni i Hercegovini. Vrlo je moguće da kod višečlanih koalicija, kako kažu profesori, dođe do velikih političkih ucjena a stvara se i veći prostor za koruptivne aktivnosti. Imali smo, kažu, u Bosni i Hercegovini višečlane koalIcije koje su često dovele do kontraefekata u smislu nemogućnosti postizanja konsenzusa što je na kraju rezultiralo da neke političke stranke budu i uklonjene sa političke scene.

DRAGO VUKOVIĆ, politički analitičar

"Ja mislim da je ovaj slučaj o imovini malo nagovjestio da je ova koalicija za koju smo vjerovali da je ona suštinska i programska može biti malo dovedena u pitanje jer se radi o ozbiljnom problemu vlasništva koje je jedno od glavnih pitanja za svaku državu".

AMEL DELIĆ, profesor Fakulteta za javnu upravu UNSA

"I to može dovesti do nekih vrlo ozbiljnih posljedica u smislu gubitka osnovnih svojstava države i čini mi se da određeni parnteri su bili ili previše naivni ili je po srijedi neka dublja negativna agenda koja nije dobra po BiH".

Ono što bi još moglo u narednom periodu postati otvoreno pitanje, a zbog kojih bi eventualno mogli biti ugroženi odnosi u novoj parlamentarnoj većini su NATO put, odnos prema nekim globalnim pitanjima poput Ukrajine, Kosova, kao i izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Zasad su uglavnom trzavice na realaciji SNSD i pojedinih članova osmorke dok treći partner mudro šeti. No neće ni on još dugo. Trebat će se vrlo brzo ispoštovati i sve što je i s njima dogovoreno.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4